Tudi letos so dan madžarske kulture praznovali 20. januarja v Gledališki in koncertni dvorani Lendava, v okviru katerega so podelili posebne nagrade na področju kulture Györgya Zale. S tem so želeli poudariti pomembnost ohranjanja madžarske kulture in priznavanje le-teh v njihovi skupnosti.

Dan madžarske kulture se praznuje vsako leto 22. januarja, ko je Kölcsey Ferenc naredil čistopis za Himno, eno najpomembnejših del madžarske književnosti. V tej pesmi so združena burna stoletja madžarskega ljudstva, kot je pesnik izrazil že v podnaslovu. Ob tej posebni priložnosti se po celem svetu organizirajo prireditve, ki poudarjajo pomembnost ohranjanja madžarske kulture za njihov obstoj.

Na začetku programa so prisluhnili sami Himni Kölcseya, za njo pa je sledil slavnostni govor generalne konzulke Konzulata Madžarske v Lendavi Gertrud Kelemen. V govoru je poudarila pomembno vlogo njihove male skupnosti z nacionalnega vidika ter spoštovanje dela, s katerim ljudje tukaj prispevajo k ohranjanju svoje identitete in ohranjanju narodne zavesti. Hkrati je čestitala vsem nagrajencem.

V slavnostnem programu so sodelovali mladi plesalci iz Evangelične osnovne in umetniške šole Sándora Reményika iz Szombathelya, ki so predstavili izjemno bogato plesno tradicijo Transilvanije pod naslovom “Zakladnice Transilvanije”.

Kulturne nagrade Zala György za leto 2024 so podelili Judit Vida Törnar, predsednica sveta Zavoda za kulturo madžarske narodnosti, Dušan Orban, predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, ter Ferenc Horváth, narodnostni poslanec.

Letošnji nagrajenci:

Priznanje je prejela Molnár Ferencné Göncz Ilona za več desetletno delo na področju poučevanje ljudskih pesmi.
Posebno nagrado za kulturo Györgya Zale je prejela Gál Anastázia za predstavitev prekmurskih madžarov v več dokumentarnih filmih.
Nagrado za kulturo Györgya Zale je prejela Fehér Andrea za osvojitev in predajo znanja na področju umetnosti ljudskega ročnega vezenja.
Nagrado za kulturo Györgya Zale je prejela Szomi Helena Ilona za več desetletno zavzeto delovanje na področju kulture, ki na žalost zaradi bolezni ni mogla prisostvovati na dogodku.
Nagrado za življenjsko delo Györgya Zale je prejel Göntér Endre za povezovanje prekmurskih madžarov z matičnim narodom preko bogate likovne ustvarjalnosti.

vir: pomurec.com