Župan ustavljanje projekta označil za "politikanstvo"

Po več kot treh letih od prve napovedi večmilijonskega turističnega projekta Nad mestom Lendava do stolpa Vinarium, ustanovitve civilne iniciative zoper postavitev gondole sredi leta 2021 in vmesnega zatišja do pridobitve državne koncesije za graditev gondolske žičnice septembra lani se je o projektu v Lendavi razvnela ostra razprava. To je sprožilo pismo sveta Krajevne skupnosti (KS) Gorice pri Lendavi vodstvu občine in občinskim svetnikom.

V pismu piše, da svet krajevne skupnosti, ki se je sestal 14. januarja letos, z obžalovanjem ugotavlja, da občina vztraja pri izvedbi projekta, kljub temu da so krajani na zboru občanov, ki je bil 18. junija 2021, jasno izrazili stališče, da nasprotujejo gradnji žičnice. Svet krajevne skupnosti je zato predlagal, da iz dokumenta Predlog načrta ravnanja s stvarnim premoženjem Občine Lendava umaknejo pridobivanje parcel, potrebnih za postavitev gondole.

Na dopis se je odzval župan Janez Magyar ter v odgovoru KS Gorice pri Lendavi navedel, da predstavniki občine niso imeli priložnosti sodelovati na omenjenem sestanku sveta, kjer bi lahko pojasnili zadeve, povezane s pritožbami krajanov. »Tako početje obžalujemo in menimo, da gre za navadno 'politikantstvo', saj so bile v zvezi s predmetno zadevo razprave na različnih instancah, tako na Občini Lendava kot na zboru krajanov KS Gorice pri Lendavi,« je zapisal. Poudaril je tudi, da iz sklepov sveta izhajajo neresnice. Kot je pisno pojasnil za naš medij, ne drži, da bi krajani na zboru leta 2021 zavrnili umestitev žičnice. »O podpori ali (ne)podpori projektu krajani niso glasovali! Sicer pa KS Gorice pri Lendavi za zastopanje v zvezi s tem projektom nima pooblastila, ga ni nikoli zaprosila in ga tudi nikoli ni pridobila. Zato tudi ne predstavlja njihovega interesa in stališča, ampak le interes in stališče ozkega kroga ljudi,« še zapiše župan Občine Lendava.

Občinski svet razdvojen
Sklepi sveta krajevne skupnosti in odziv župana nanje, prav tako protestno pismo prizadete občanke, ki ga je pred časom poslala na naslov občine ter članom občinskega sveta, so razpravo o projektu sprožili tudi na seji občinskega sveta, ki je bila 17. januarja. Pokazala je na razdvojenost svetnikov in pomisleke, če bi bilo treba za uresničitev projekta delovati zoper občane, v skrajnem primeru s postopkom razlastitve.
»Absolutno ne drži navedba, kar sem poudaril tudi na seji občinskega sveta, da mora občanka svoje nepremičnine zapustiti. To je zavajanje in širjenje neresnic, ki je politično obarvano,« je v odgovorih za naš medij zapisal župan Janez Magyar. Podčrtal je, da so vsi lastniki zemljišč, za katera bo občina pridobivala lastništvo, že dali soglasje k prodaji, parcele omenjene občanke pa niso predvidene za nakup, temveč za pridobitev služnosti.

Gondola ne bo rešila prometa

Ivan Denša, predsednik KS Gorice pri Lendavi, pove, da bi se krajevna skupnost morala glede umeščanja gondolske žičnice res oglasiti že prej, kajti nenaklonjenost temu projektu med krajani obstaja že ves čas. Doda, da niti krajani, ki čutijo breme povečanega prometa po cesti do razglednega stolpa, niso prepričani, da bi z gondolo rešili ta problem. Napovedal je, da bodo februarja ali v začetku marca izvedli zbor krajanov, na katerem bodo obravnavali letno poročilo o delu krajevne skupnosti, ena od točk pa bo namenjena tudi sporni postavitvi gondole.
Na vprašanje glede možnosti, da bi voljo krajanov preverili z referendumom, Denša odgovarja, da sam o tem težko sodi, če pa bi bili ljudje za to, bi ga tudi izvedli.

Opustitev ne pride v poštev

Projekt Nad mestom Lendava do stolpa Vinarium je bil v načrt razvojnih programov Občine Lendava za obdobje 2018–2022 uvrščen oktobra 2020, občina pa je po besedah župana vse od takrat postopke vodila transparentno in s širšim konsenzom deležnikov. Navede tudi večstranske pozitivne razvojne učinke projekta, kot so oživitev starega mestnega jedra, razbremenitev cest v mestu in Lendavskih goricah, bogatitev turistične in kulinarične ponudbe ter drugo. »Zato se vam odgovor na vprašanje, ali bo Občina Lendava nadaljevala aktivnosti po načrtu za izvedbo projekta, ponuja sam od sebe,« v odgovorih na novinarska vprašanja še zapiše župan.

Občanki svetovali »pomiritev«

Prizadeta občanka, katere ime poznamo v uredništvu, je povedala, da je na svoje protestno pismo zdaj prejela odgovor župana Janeza Magyarja. V njem ta navaja, da so bile vse parcele, potrebne za izvedbo projekta, tako tudi njena, zajete že v občinskem dokumentu, načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem za obdobje 2018–2022. Ob tem sama poudarja, da je že leta 2021 županu z dopisom, ki mu ga je poslala prek pooblaščenke, sporočila, da ne dovoli, da se kakor koli posega v njeno lastninsko in drugo ustavno varovano dobrino.
Prvi osebni sestanek z lastniki parcel, na katerih se načrtuje gradnja gondole, je bil marca 2021. Na njem je bil prisoten ob predstavnikih občine še strokovnjak za žičnice. Lastnikom zemljišč so bile ponujene v podpis pogodbe o ustanovitvi služnosti oziroma o odkupu parcel, po besedah občanke pa jim je bilo takrat tudi rečeno, da se bodo morali v korist javnega dobrega s tem »pomiriti«. Sama ni ničesar podpisala, da ne dovoljuje poseganja v svojo lastnino, pa je, kot rečeno, po tem sestanku sporočila še županu prek pooblaščenke.
Od takrat do danes tega mnenja ni spremenila. Pristojni z njo vmes niso iskali ali dosegli nobenega dogovora, torej so jo, kot poudari, ves čas ignorirali.

vir: vestnik.si