Nezadovoljstvo zaposlenih v podjetju Lek Lendava je vedno večje, zahtevajo ustrezno povišanje plač, napovedujejo pa tudi prekinitev dela. Kako odgovarja vodstvo?

Novartis v Sloveniji, v okviru katerega delujejo družbe Lek, Sandoz in slovenska podružnica Novartis Pharma Services, je podjetje, ki se med drugim lahko pohvali z nazivi 'Družini prijazno podjetje' in 'Najuglednejši delodajalec'.

Toda na naslov Sobotainfo smo nedavno prejeli pismo bralke, ki je zapisala, da so delavci v podjetju zlasti od odkritja napačnega obračunavanja plač lansko leto nezadovoljni, saj menijo, da so jim kratene delavske pravice.

Preverili smo, kako obtožbe o slabi delovni klimi in kratenju delavskih pravic komentirajo v podjetju.

Zaposleni v Lendavi naj bi se pripravljali na stavko, zahtevajo ustrezno povišanje plač
»Večina zaposlenih dela v treh izmenah, dela se tudi ob praznikih. Tudi v Lendavi, kjer se nahaja Pakirni center in Antiinfektivi so zaposleni nezadovoljni in želijo bojkotirati proizvodnjo,« je v pismu še navedla bralka.

Odnos in delovna klima v podjetju naj bi bila neustrezna: »Plače so minimalne. Z dodatki za nočno delo in izmensko delo ter izplačevanjem malice si lahko delavci povišajo nizke osnovne plače. Tudi odnosi in delovna klima v podjetju niso ustrezni, saj se na delavce vrši pritisk ter se jih ustrahuje

Na oglasni deski v podjetju se je nedavno pojavila okrožnica o organizirani stavki oziroma prekinitvi dela, nekaj ur za tem pa naj bi vodstveni kader dopis odstranil.

»Delavci se želijo izboriti za svoje pravice. Zahtevajo ustrezno povišanje plač, ki naj bo zapisano tudi v kolektivni pogodbi ter ustrezno deljenje ustvarjenega dobička,« je še zapisala v pismu in priložila fotografijo.

Zahteve delavcev, ki so omenjene na dopisu pa so:

  • Takojšnje povečanje plač vseh zaposlenih za 15 odstotkov
  • Vsakoletno usklajevanje plač z inflacijo vseh zaposlenih, kar mora biti zapisano tudi v kolektivni pogodbi
  • Pravičnejše deljenje dobička.


Plače naj bi se prilagajale vsako leto, uporablja pa se enak pristop kot v primerljivih družbah
V Leku plače temeljijo na tržni stopnji za podobna delovna mesta, osnovne plače pa naj bi se po besedah Mojce Pavlin, komunikacijskega eksperta farmacevtske družbe Lek prilagajale vsako leto.

»Plačni sistem v Leku d. d. je del kolektivne pogodbe in je sestavljen iz več elementov: mesečne osnovne plače, ki je višja od minimalne plače, regresa, božičnice, plačila za nadurno delo, dodatkov in plačila za delovno in poslovno uspešnost (bonus),« so zapisali s farmacevtske družbe.

Pri določanju proračunov se uporablja enak pristop, kot primerljive družbe, za osnovo pa se uporablja povprečje tržnih podatkov iz raziskav plač zunanjih ponudnikov.

V podjetju redno primerjajo svoj pristop s primerljivimi podjetji: »Glede na visoko inflacijsko okolje še naprej redno primerjamo svoj pristop s primerljivimi podjetji. Redno letno povišanje plač je odvisno od tržne stopnje, trenutnega konkurenčnega položaja v primerjavi s trgom, cenovne dostopnosti, dolgoročne vzdržnosti podjetja ter trenutnih poslovnih potreb

V podjetju si želijo odprtega dialoga za izboljšanje prihodnosti za vse
Pritisk opažajo tudi pri zagotavljanju zdravil: »Zavedamo se, da trenutne razmere pomenijo precejšen pritisk ne le na zaposlene, temveč tudi za delovanje družbe v smeri zmožnosti zagotavljanja zdravil bolnikom in pozicioniranja na trgu

»Zavezani ostajamo zagotavljanju konkurenčnih nadomestil na ravni tržne mediane ter ponujanju celovitega in privlačnega plačnega paketa, pri čemer sledimo dolgoročnim plačnim trendom in uskladitvam trga,« so za Sobotainfo pojasnili v odgovoru.

Želijo si odprtega dialoga: »Še naprej si želimo odprtega dialoga z vsemi socialnimi partnerji in zaposlenimi, da skupaj poiščemo odgovore na vsa vprašanja in dileme ter boljšo prihodnosti za vse.«

VIR: Sobotainfo