Občina Lendava je v preteklih letih podelila že okoli 90 subvencij za nakup in vgradnjo malih komunalnih čistilnih naprav. Tudi letos imate možnost prejema subvencije.
Nekateri odročni deli občine Lendava nimajo možnosti priključitve kanalizacijskemu omrežju, ena izmed rešitev, ki jim v tem primeru preostane je vgradnja malih komunalnih čistilnih naprav.

Ob tem občina ponovno podeljuje subvencije, za katere lahko zaprostite do sredine decembra.

S subevncijo vam bo povrnjen del stroškov nastalih ob nakupu in vgradnji komunalnih čistilnih naprav.

Gradnja malih komunalnih čistilnih naprav kot rešitev
Na območjih, kjer je onemogočen priklop k kanalizacijski infrastukturi, občina rešuje stisko z gradnjo malih komunalnih čistilnih naprav.

To počne v skladu z nacionalnim Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode, Uredbo o odvajanju in čiščenju komunalne vode in Odlokom o odvajanju in čiščenju odpadnih komunalnih in padavinskih voda.

Opuščanje greznic
Že od leta 2007 velja Uredba o emisiji snovi pri odvajanju odpadne vode iz malih komunalnih čistilnih naprav, ta obvezuje lastnike stanovanjskih hiš k priključitvi na kanalizacijsko omrežje, kjer je to seveda mogoče.

V kolikor jim je to onemogočeno, je potrebno postopno opuščanje greznic in gradnja lastnih čistilnih naprav.
Namesto čistilnih naprav se lahko odločijo tudi za nepretočne greznice, oziroma vodotesen zbiralnik za odpadne vode.

Na dolgi rok je taka rešitev izjemno draga, saj je pri tem pristopu potrebno redno praznjenje in čiščenje grezničnih gošč s strani izvajalca javne službe odvajanja in čiščenja. Lahko se pa izgradi velik zbiralnik, ki je prav tako cenovno neugoden.

Razpršenost poselitve ena izmed ovir
Zaradi razpršenosti poselitve, ekonomičnosti izgradnje javne kanalizacije in dostopnosti objektov naj bi bilo kar približno 250 objektov s prijavljenim stalnim prebivališčem in registrirano dejavnostjo v občini Lendava izključeno iz javnega kanalizacijskega omrežja.

Pri razpršenem delu je govora predvsem o gričevnatem delu občine in naselje »Grede«, ti naj nikoli ne bi bili priključeni na javno kanalizacijsko omrežje.

Vgradnja malih komunalnih čistilnih naprav
Glede na to, da so nekateri posamezniki pri pravilnem čiščenju in odvajanju odpadnih voda prepuščeni sami sebi, so na številnih območjih občine opazni izpusti odpadnih voda neposredno v naravo.

Občina bo tako s s subvencioniranjem spodbuli k čimprejšnji ureditvi ustreznega odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda.

vir:sobotainfo