Dravske elektrarne Maribor izvajajo pilotni projekt geotermične elektrarne Čentiba, ki temelji na uporabi povsem novega načina proizvodnje električne energije z uporabo geotermične gravitacijske toplotne cevi, ki je plod slovenskega znanja.

Posebnost uporabe geotermične gravitacijske toplotne cevi je v zaprtem tokokrogu hladiva, kjer je za delovanje potrebna le ena suha vrtina. Elektrarna bo tako obratovala brez plinskih in drugih emisij. Prednost geotermične elektrarne je v popolno zaprtem sistemu, ki onemogoča izgube kot tudi izgube hladiva. Za nameravani poseg se bo uporabila specialna oprema in tesnilni materiali, prilagojeni za stik z amonijakom, kar zagotavlja maksimalno varnost. V pilotnem projektu bo izrabljena obstoječa, vendar opuščena vrtina Pg-8 v naselju Čentiba v Lendavi. Obravnavana pilotna geotermična elektrarna moči 50 kWe bo lahko za proizvodnjo električne energije zagotovila 400 MWhe na leto. Po načrtih naj bi s testiranjem elektrarne po izvedbi potrebnih predhodnih korakov, ki trenutno potekajo, začeli julija 2023 in bi po uspešnih preizkusih elektrarna prešla v redno obratovanje aprila 2024.

Koncept izrabe geotermične energije na naveden način je patentiran in izključna uporaba patenta je dana v uporabo Dravskim elektrarnam Maribor. Omenjeni pilotni projekt je prva aplikacija tega patenta, ki je plod slovenskega znanja. Pri projektu, ki predstavlja novo stopnico na poti razvoja in prehoda v nizkoogljično družbo, poleg Dravskih elektrarn sodelujeta še Petrol Geo in Nafta Lendava, v primeru ugodnih rezultatov pilotnega projekta pa se bo lahko zasnovan koncept uporabil tudi na drugih opuščenih vrtinah v Sloveniji in po svetu.

Projekt se financira s sredstvi evropskega Finančnega mehanizma EGP v višini nekaj manj kot 623 tisoč evrov, pripadajoče slovenske udeležbe v višini skoraj 110 tisoč evrov in udeležbe Dravskih elektrarn Maribor v višini dobrih 167 tisoč evrov.

vir nas-stik.si