V Lendavi se za župansko funkcijo potegujejo trije kandidati. To so sedanji podžupan, ki opravlja funkcijo župana Ivan Koncut (SD), politični novinec Peter Oletič (podpora volilcev) ter prejšnji župan Janez Magyar (SDS in NSi), ki je moral s položaja odstopiti zaradi poslanske funkcije.

V denarni pomoči iz Madžarske ne vidi nič spornega
Magyar, sicer komercialist, je za STA povedal, da se želi vrniti na občino, ker so bili kljub naporom njegovi odlični predlogi v parlamentu preglasovani, kot župan pa se je dokazal s projekti in sodeloval z vsemi. 54-letni kandidat verjame v odlično sodelovanje z vsemi izvoljenimi v občinskem svetu. Je absolutno proti novim obremenitvam za okolje, zavzema pa se tudi za nadgradnjo daljinskega geotermalnega ogrevanja in gradnjo prve geotermalne elektrarne v Sloveniji.

Kot se je pohvalil, so dobili evropski denar vsaj za večnamensko dvorano, gondolo pri Vinariumu in preureditev nekdanje blagovnice v knjižnico. O za nekatere sporni denarni pomoči iz Madžarske pa pravi, da kritiki očitno ne vedo, zakaj je nastala EU, ki vendar temelji na prostem pretoku ljudi, blaga in denarja. Vse naložbe in nakupi pa so obdavčeni, je dodal.

Lendavske neizkoriščene možnosti v turizmu
Koncut vrnitve Magyarja s poslanskega mesta ne komentira, češ da je to njegova osebna odločitev. Neizkoriščene možnosti Lendave vidi v turizmu – športnem, kulturnem, verskem, vinarskem… Pri sodelovanju v občinskem svetu ne vidi težav, ker da je povezovalen, usmerjen k zaščiti okolja in tesno povezan z gospodarstveniki občine.

Vlaganj, ki so okoljsko sporna, v občini ne bo, je odločen 69-letni učitelj športa Koncut. Povezoval bi se z mestoma Lenti in Mursko Središče, s katerima se bodo z velikimi projekti prijavljali na evropske razpise. Enako tudi z lastnimi projekti, ki so že pripravljeni. Denar, ki prihaja v občino, mora biti transparenten in vsako vlaganje temeljiti na zasebnem kapitalu, pa odgovarja na vprašanje o madžarskem kapitalu.

Uresničitev trajnostno pozitivnih rešitev
Profesor angleščine in nemščine ter samostojni podjetnik Oletič pravi, da je sam s kandidaturo mnoge presenetil, z ekipo pa želi uresničiti trajnostne pozitivne rešitve, modernizirati pristope k športu, turizmu in kulturi. Razvoj 38-letni kandidat vidi v digitalizaciji in modernizaciji turizma, vključevanju kulturne dediščine v celostno ponudbo in mladih v trajnostne projekte.

Gospodarski projekti po Oletičevem prepričanju ne smejo zniževati kakovosti življenja. Bioplinarno v Petišovcih je nujno ustaviti, pravi. Kot nestrankarski kandidat nima težav pri sodelovanju, je dodal. Ker evropskega denarja po njegovem mnenju v Lendavi niso izkoristili, bi za to uvedel projektno pisarno. O denarju iz Madžarske pa pravi, da je sporen le, če se ga porablja nenamensko, zato je treba z njim ravnati transparentno in v skladu z zakonom.

 

vir: telex