Na podlagi Odloka o pomoči mladim in mladim družinam pri reševanju prvega stanovanjskega problema v Občini Lendava sofinancirajo kupnine mladim in mladim družinam.

Mladi lahko kupijo stari stanovanjski objekt z zemljiščem, primeren za obnovo ali pa parcelo za gradnjo, ki je v lasti Občine Lendava.

Kdo se lahko prijavi?
Prijavi se lahko mlada oseba ali mlad par, ki ne sme biti star več kot 35 let. Prijavi se lahko tudi mlad par ali posameznik, ki ima vsaj enega otroka, ki pa še ni šoloobvezen.

K prijavi je upravičena tudi druga odrasla mlada oseba, ki ni stara več kot 35 let in skrbi za otroka ter ima po družinskem zakoniku do otroka določene obveznosti in pravice.

Upravičenec na tem razpisu mora biti tudi državljan Republike Slovenije ali imeti dovoljenje za stalno prebivanje v državi. Mlada oseba ali družina je upravičena do tega, le če prvič rešuje stanovanjski problem.

Kakšni so pogoji za nakup hiše ali parcele?
Do sofinanciranja po tem razpisu je upravičen tisti, ki na območju občine prvič rešuje stanovanjski problem.

Upravičeni pa niso tisti, ki imajo na območju občine Lendava drug za bivanje primeren stanovanjski objekt ali parcelo, kjer lahko gradijo. Upravičeni niso niti tisti, ki imajo do občine ali države neporavnan dolg ali pa so v kazenskem postopku.

Občina upravičencu sofinancira do dve tretjini kupnine nepremičnine na tem razpisu.

Oddane vloge bodo točkovali in na podlagi tega dodelili nepremičnine upravičenem. Prednost bodo imele družine z otroki ter mladi, ki so zaposleni v deficitarnih poklicih. Različno bodo točkovali mlade tudi glede na status in dolžino zaposlitve.

Pet točk bo dobila družina, kjer sta oba starša zaposlena za nedoločen delovni čas, točko manj pa bo dobila družina z eno zaposlitvijo za nedoločen čas. Najmanj točk bo dobila mlada družina, kjer sta oba ali le eden zaposlena za določen delovni čas.

Prodaja se osem nepremičnin
Občina prodaja štiri parcele v Lendavi, v Slomškovem naselju, ki so ocenjena na okoli 20.000 evrov in so v povprečju velika dobrih 800 kvadratnih metrov.

Prodajajo se še štiri starejše hiše v Mostju, Čentibi, Petišovcih in v Dolgi vasi.

Za hišo z zemljiščem v Dolgi vasi boste morali odšteti le 11.000 evrov, medtem ko je hiša v Mostju ocenjena na kar 23.000 evrov.

Vlagatelji morajo vlogo, ki jo najdejo na spletni strani Občine Lendave, izpolniti in poslati do 2. septembra letos, nato pa bodo v roku 60 dni obveščeni o izidu javnega razpisa.

Več o razpisu si lahko preberete na občinski strani.

vir: sobotainfo