Ob potoku Ledava v Lendavi so danes japonsko češnjo sakuro zasadili namestnik veleposlanika Japonske v Sloveniji Aoki Takashi, predsednik uprave Daihen Varstroj Matjaž Vnuk in župan Občine Lendava Janez Magyar.

Češnja, ki so jo zasadili, bo del drevoreda 69 japonskih češenj sakura v dolžini 690 metrov ob cesti, ki pelje mimo nogometnega igrišča. Pred tem sta v Mestni hiši Matjaž Vnuk in Janez Magyar podpisala Mamorandum o sodelovanju pri Projektu Sakura. Gre za projekt Veleposlaništva Japonske v Sloveniji. Drevored so posadili v spomin na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu leta 2020 ter na trideseto obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo.

Namestnik japonskega veleposlanika v Sloveniji Aoki Takashi je povedal, da japonske češnje sakura v Sloveniji sadijo tam, kjer imajo dobro poslovno, kulturno ali kako drugo sodelovanja, kot je to tudi v Lendavi. Češnje sakura, ki so jih zasadili tudi v Lendavi, so eden znanih simbolov japonske, ki bodo krasile tudi to mesto.

Predsedniku uprave podjetja Daineh Varstroj Matjaž Vnuk je povedal, da je podjetje v Lendavi že 58 let, Daihen korporacija s podjetjem Varstroj sodeluje od leta 2006, od leta 2013 pa so njen stoodstotni lastniki. K Projektu Sakura so pristopili v skladu s poslanstvom korporacije, da sodelujejo z lokalno skupnostjo. Z njim še nadgrajujejo sodelovanja z občino Lendava.

Lendavski župan Janez Magyara je dodal, da so začeli načrtovati zasaditev drevoreda novembra lani v sodelovanju s podjetjem Daihen Varstroj. Podpis memoranduma o sodelovanju pri Projektu Sakura pomeni prizadevanje za krepitev sodelovanja na gospodarskem in drugih področjih. Japonska češnja sekura je medovita rastlina, ki jo v Lendavi sadijo v času pred dnevom medovitih rastlin, ki bo 26. marca. Vrednost projekta je 22 tisoč evrov, podjetje Daihen Varstroj pa je prispevalo sedem tisoč evrov.

vir: vestnik.si