Revija Finance je izbrala 15 najvplivnejših slovenskih menedžerk, med njimi najdemo dve Pomurki, direktorico in solastnico Varis Lendava Sabino Sobočan in Sandro Županec, direktorico Carthaga iz Odrancev.

Časopisna hiša Finance je izbrala najvplivnejše ženske v poslovnem svetu pri nas. Tudi letos je na prvem mestu Alenka Žnidaršič Kranjc, večinska lastnica skupine Prva, na drugem je prva nadzornica SDH Karmen Dietner, tretje mesto pa je pripadlo dolgoletni direktorici in solastnici Adrie Mobil Sonji Gole. Letos so na lestvici 15 najvplivnejših slovenskih menedžerk tudi štiri novinke.

10. mesto na lestvici je zavzela Pomurka, ki klubuje koronakrizi

Lendavski Varis je pod vodstvom direktorice in solastnice Sabine Sobočan lani ustvaril rekordnih 5,2 milijona evrov čistega dobička, kar ga je uvrstilo na 13. mesto letošnje TOP 101 lestvice najuspešnejših srednjih podjetij. Podjetje, ki proizvaja gotove kopalnice za hotele, bolnišnice, domove za starejše, študentske domove, večstanovanjske stavbe, je lani ustvarilo 29,1 milijona čistih prihodkov od prodaje, kar je 7,4 odstotka manj glede na leto prej, večino jih ustvari v Nemčiji, kjer ima 15-odstotni tržni delež.

Vodenje je pred petimi leti prevzela od očeta in v nekaj letih podvojila prihodke, lani so zgradili novo proizvodno halo v velikosti 2.400 kvadratnih metrov, ki so jo začeli uporabljati letos. Pohvali se lahko tudi, da je lani povprečna plača v podjetju znašala 1.795 evrov, kar je 29 odstotkov nad povprečjem panoge gradbeništvo. Podjetje, ki zaposluje okoli 250 ljudi, je bilo prejšnji mesec nominirano za pomursko podjetje desetletja, do konca leta pa nameravajo zaposliti še okoli 30 ljudi.

Sobočanova širi svoj vpliv tudi kot članica predsedstva in upravnega odbora Pomurske gospodarske zbornice, prav tako je v upravnem odboru Sekcije managerk pri Združenju Manager in v upravnem odboru Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS. Podjetje vsako leto podpira številne kulturne, športne in družabne dogodke ter poletne tabore, sodelujejo tudi v dobrodelnih akcijah.

Pomurki za volanom proizvajalca avtodomov je pripadlo 11. mesto

V zahtevnih in nestabilnih razmerah Sandra Županec zelo dobro krmari proizvajalca avtodomov Carthago, ki zaposluje nekaj več kot 800 ljudi in spada med največje zaposlovalce v regiji. V minulem poslovnem letu so povečali prihodke za 5,6 odstotka, na 217,2 milijona evrov, in ustvarili 8,3 milijona evrov dobička.

Lani so izdelali tridesettisoči avtodom, letos pa so napovedali novo tovarno za proizvodnjo avtodomov, ki jo bodo predvidoma v letu 2023 postavili na deset hektarjev velikem zemljišču v Ormožu. Na začetku bo delo dobilo od 300 do 400 ljudi, potem še dodatnih 200.

Carthago sicer intenzivno vlaga v širitev proizvodnje, v stroje in naprave ter IT-projekte, katerih vrednost je okoli 8 milijonov evrov. Projekt so poimenovali »Projekt+« in bo končan leta 2023, so zapisali v letnem poročilu. V teku pa so tudi končna dela pri prvi fazi širitve oziroma gradnje novih proizvodnih prostorov ob upravni zgradbi v Odrancih.

Podjetje je močno povezano z regijo, poleg sodelovanja s šolami in mladimi podpirajo tudi športnike, med drugim zmagovalca kolesarske dirke Tour de France Tadeja Pogačarja, so še zapisali.

vir: pomurec.com