Za nakup premoženja se potegujejo trije ponudniki, ki prihajajo vsak s svojim načrtom – Občina gleda pod prste, kajti ponovna proizvodnja ali razstavljanje opreme pomenita tveganje za okolje

Po vrsti neuspelih prodaj premoženja stečajnega dolžnika Nafte Petrochem se zdaj za nakup potegujejo trije ponudniki nezavezujočih ponudb. Stečajni upravitelj Silvo Zorec tega, s kom potekajo neposredna pogajanja za dosego izboljšanja nakupne ponudbe, ne razkriva, povedal pa je, da imajo ti različne načrte. Od tega, da bi znova zagnali petrokemično ali podobno proizvodnjo, ali da bi opremo razstavili in jo odpeljali. Pomenljiva je tudi navedba v zadnjem poročilu stečajnega upravitelja, da pogajanja potekajo počasneje zaradi epidemije covida-19, saj imajo ponudniki, ki imajo svoj sedež zunaj Evropske unije, težave s prihodom v Slovenijo. Pogajanja, ki jih usklajuje dunajska posredniška družba Netbid, bi lahko končali v naslednjih dveh tednih bodisi uspešno s sklenitvijo pogodbe ali neuspešno.

Ob tem spomnimo, da je pogodba o nakupu premoženja lendavskega podjetja enkrat že bila sklenjena, in sicer decembra 2019, vendar je kupec, družba Technobell iz Kopra, od nakupa odstopil. Ta je bil sprejemljiv tudi za Občino Lendava, ki takrat ni uveljavljala predkupne pravice. Pri zdajšnji prodaji pa občina prevzema aktivnejšo vlogo. To si lahko razlagamo na dva načina – da potencialni kupci, ki zagotovo obiskujejo tudi vodstvo lokalne skupnosti, pri njih ne uživajo zaupanja ali pa občino nagovarjajo za skupni nastop oziroma sklenitev nekega partnerstva.
Še brez odločitve, možnosti so odprte

Župan Janez Magyar je namreč na zadnji seji občinskega sveta, ki je potekala 14. julija, točko poročila o delu v preteklem obdobju in o informacijah župana zaprl za javnost. Po naših informacijah je svetnike seznanil s prodajo premoženja Nafte Petrochem, pa tudi, da če bi se občina želela vključiti v nakup, bi se morala za to dodatno zadolžiti. Govora je bilo o dveh in pol milijonih evrov. Občinski svet o tem ni sprejel nobene odločitve, vendar so možnosti za to pustili odprte. Magyar vsebine pogovorov za zaprtimi vrati za naš medij ni želel pojasniti, niti razlogov za vključevanje občine.

Čeprav poslovni interes lokalne skupnosti tu ni povsem jasen, načrt nakupa z namenom nadaljnje boljše prodaje pa celo vprašljiv, pa je njena aktivacija razumljiva z okoljskega vidika. Posel ima namreč velik okoljski predznak, tako z morebitnim ponovnim zagonom kemične proizvodnje kot z nakupom opreme z namenom, da se ta razstavi, koristno odpelje, ostalo pa pusti kot odpadek, za katerega bi spet morala poskrbeti bodisi lokalna skupnost bodisi država. In prav zato in tudi zaradi odgovornosti v zvezi z odločanjem v preteklosti o usodi Nafte bi se morala aktivirati tudi država. Nedopustno bi bilo, da bi po vseh okoljskih bremenih, ki so v občini ostala po zgrešenih poslovnih odločitvah s soglasjem države, zdaj tej naložili novo breme.

In katero premoženje je sploh naprodaj? Številna zemljišča v industrijski coni, ki bi lahko bila lastniško zanimiva tudi za občino, potem pa tovarniški objekti ter infrastruktura in rezervoarji z obrati formalina, sintetičnih mas in fenolnih smol, naprodaj pa je tudi 51-odstotni poslovni delež v družbi Industrijske storitve. Čeprav se premoženje prodaja kot celota, to ni jamstvo, da se proizvodnja zažene v pričakovanem smislu ali da bo kupec dvorišče pospravil do zadnjega opilka.

Nedopustno bi bilo, da bi po vseh okoljskih bremenih, ki so v občini ostala po zgrešenih poslovnih odločitvah s soglasjem države, zdaj tej naložili novo breme.

vir vestnik.si