Razkol med vodstvom občine Lendava in javnim zavodom Knjižnica-Kulturni center Lendava se še naprej poglablja. Svoje je prispevala tudi želja po izplačilu dodatka direktorju Albertu Halaszu.
Danes se obeta pestra seja občinskega sveta Občine Lendava. Na dnevnem redu so spremembe ustanovitvenih odlokov javnih zavodov, med njimi tudi odloka o ustanovitvi javnega zavoda Knjižnica-Kulturni center Lendava.

Župan izpolnjuje ukrep, ki mu ga je naložil minister
Spomnimo, vodstvo slednjega je v sporu z občino, ki je razplamtel ob nameri občine po združitvi javnih zavodov v en 'mega zavod'. Direktor KKC Lendava Albert Halasz namreč županu Janezu Magyarju očita hude kršitve, od onemogočanja dela zavoda, do nezakonitih zamenjav članov sveta zavoda.

Župan je od ministra za javno upravo Boštjana Koritnika prejel opozorilo in naložen ukrep, da na naslednji seji predlaga občinskemu svetu spremembo ustanovitvenega odloka KKC Lendava, v smeri, da bo ta skladen z zakonom o lokalni samoupravi.

Ta ukrep bo sedaj občinski svet tudi izpolnil, obetajo se pa še spremembe drugih ustanovitvenih odlokov javnih zavodov, ki vsebujejo nezakonita določila in namesto občinskemu svetu prepuščajo županu imenovanje posameznih predstavnikov sveta zavoda.

Je direktor upravičen do dodatka?
Občinski svetniki bodo odločali tudi o podelitvi soglasja za izplačilo dela plače za povečan obseg dela direktorja KKC Lendava Alberta Halasza. Svet zavoda KKC Lendava je namreč občini posredoval sklep, da se Halaszu za leto 2020 izplača del plače za delovno uspešnost iz naslova povečanega obsega dela v višini 10 odstotkov njegove osnovne plače. Delovno mesto direktorja KKC Lendava je sicer uvrščeno v 47. plačni razred, v katerem osnovna plača znaša 2.675,25 bruto.

Zapletlo pa se je, ker občina soglasja ni želela podati, saj je od sveta zavoda zahtevala dodatno obrazložitev in navedbo vira sredstev za ta namen, obenem so v občinski upravi pod vprašaj postavili upravičenost dodatka glede na epidemiološke razmere in okrnjeno poslovanje zavoda.

Ni navedeno, od kje vzeti
Svet zavoda je v korespondenci z občino zatrdil, da je direktor upravičen do dodatka, kar naj bi bilo utemeljeno z določbami kolektivne pogodbe in dejstvom, da direktor poleg knjižnice vodi še notranjo organizacijsko enoto - gledališče. Dodatno, navaja predsednica sveta zavoda Silvija Hajdinjak Prendl, katere mandat občina sicer ne priznava, se je s pripojitvijo bivšega zavoda leta 2016 delo direktorja močno povečalo, kar pa se ne odraža niti pri uvrstitvi v plačni razred.

»Naša pravna služba je trikrat pregledala vlogo in jasno pojasnila svetu zavoda. Ne moremo izplačati dodatka, saj bi bili v prekršku. Morajo navesti vir sredstev,« zatrjuje Magyar in dodaja, da so zato zadevo predali v odločanje občinskemu svetu in naj imajo svetniki zadnjo besedo.

Dodatka si ne bo izplačal, četudi dobi soglasje
Halasz v obvestilu, ki ga je posredoval medijem, pojasnjuje, da svet zavoda sklep o izplačilu dodatka ni sprejel na njegov predlog ali prošnjo, ob tem pa je kritičen do ravnanja občinske uprave.

»Kljub večkrat argumentiranim pojasnilom predsednice sveta, ga občina osporava in si jemlje pristojnost revidiranja sklepa sveta ter izdajo soglasja s slabo popotnico prelaga na občinski svet,« meni direktor KKC Lendava in poudarja, da si zagotovo ne bo izplačal dodatka, četudi občinski svet izda soglasje.

Magyar pravi, da bi to lahko takoj rešili, če bi se mu direktor tudi pisno odrekel, tako niti ne bi bila potreba po tolikšni korespondenci in nameravani obravnavi na seji občinskega sveta. Župan direktorju očita še neizplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah zaposlenim v zavodu, do katerega po razlagi zavoda zaposleni niso bili upravičeni.

Dodatni očitki na račun župana
Halasz pa s prstom kaže na domnevne Magyarjeve kršitve veljavnih predpisov, ki se nanašajo na delovanje zavoda in grobo poseganje v njegovo delovanje, s čimer naj bi povzročal ogromno škodo. Ob tem izpostavlja odpoklic štirih članov v svetu zavoda in imenovanje dveh predstavnikov uporabnikov.

Ravno tako je županov sklic konstitutivne seje sveta zavoda še pred potekom mandata trenutnega po mnenju Halasza nezakonit in tudi nerazumljiv manever, glede na to, da bo občinski svet dan prej spreminjal ustanovitveni odlok na način, da župan ne bo mogel več imenovati predstavnike uporabnikov. Šef KKC Lendava se v luči tega sprašuje še, kakšne sklepe bodo sprejeli 'županovi' člani sveta zavoda na predlagani konstitutivni seji.

Kako se bo končalo 'merjenje moči' ?
Magyar vztraja, da minister ni preklical odloka in so vsa imenovanja po odloku ostala veljavna, vse očitke o nepravilnostih pa ostro zavrača.

»Hočem vzpostaviti normalno delovanje zavoda, nič drugega. Nikoli nisem vplival na svet zavoda, to so laži. Da se jaz hočem njega rešiti? Kje pa. To bi lahko storil leta 2018, ko je bila ugotovljena nelegalna zaposlitev Süča. Zakaj nasprotuje najvišjemu organu občine?« se sprašuje lendavski župan.

Spor med občino in KKC Lendava se tako samo še poglablja in ni povsem jasno, če bo kdo iz te bitke dejansko izšel kot zmagovalec. Vsekakor pa bo zanimivo videti že, na katero stran se bodo postavili občinski svetniki na današnji seji.

vir: sobotainfo