Sreda, 13 December 2017
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
cerkev.jpg

Vrtne Hiše

Oškodovanim le delno povračilo PDF natisni E-pošta
Prispeval Administrator   
Torek, 30 Maj 2017 07:30

V Lendavi stanovalci za 17 tisoč evrov preplačali ogrevanje
Stanovalci v stanovanjskih blokih v Lendavi, ki so priključeni na kotlovnici v Tomšičevi in Župančičevi ulici, so zaradi uporabljene napačne priključne moči kotlovnic pri izračunu porabljene energije lani preplačali ogrevanje za nekaj več kot 17 tisoč evrov, stanovalci, ki so priključeni na kotlovnico v Tomšičevi ulici, za dobrih 15 tisoč evrov in za dva tisoč evrov stanovalci, ki se ogrevajo prek kotlovnice v Župančičevi ulici.

Miran Jug, direktor Petrola Geoterm, ki je upravljavec daljinskega ogrevanja na geotermalno energijo v Lendavi, je predlagal, da bi pri vračilu preplačila stanovalcem sodelovala tudi Stanovanjsko podjetje Lendava (SP Lendava) in lendavska občina. SP Lendava je namreč kot upravljavec stanovanjskih blokov etažnim lastnikom izstavljalo račune za ogrevanje, občina pa je Petrolu Geoterm oktobra podelila koncesijo, ki je začela veljati januarja 2016. Igor Kolenko, direktor SP Lendava, pravi, da za napako pri izračunu stroškov ogrevanja niso krivi, in zato ni privolil v delitev stroškov zaradi preplačila stanovalcev. Občinska uprava pa je ugotovila, da so bile priključne moči kotlovnic določene že pred objavo razpisa za podelitev koncesije, sama pa jih je le povzela v razpisnem gradivu, kar je ponudnik tudi upošteval. Iz tega razloga je torej pripravljena prevzeti del nastalih stroškov.

Petrol Geoterm je stanovalcem že priznal dobropis v višini 40 odstotkov preplačila ali nekaj manj kot sedem tisoč evrov, lendavski občinski svet pa je sprejel sklep, da bodo pri poravnavi sodelovali tako, da bodo 7.500 evrov, kolikor naj bi občina prejela koncesnine, porabili namensko za odpravo posledic preveč zaračunanega ogrevanja. A način, kako bodo to izpeljali, kaže na to, da se denar ne bo vrnil v žepe stanovalcev, ki so bili oškodovani. Občina bo namreč na podlagi sprejetega programa objavila javni poziv, na katerega se lahko odzovejo uporabniki prek kurilnih odborov. Vendar tako, da za to pooblastijo izvajalca javne službe, torej Petrol Geoterm, da v njihovem imenu izpelje postopek prijave na občinski razpis, opravi poračun ter občini poroča o namenski porabi sredstev. Javni razpis bi bil torej samo zunanja forma vnaprej določenega postopka in sodelujočih pri namenski porabi koncesnine, ki bi sicer morala biti prihodek integriranega občinskega proračuna. S tem predlogom naj bi se strinjali tudi kurilni odbori.

Zapleti glede zaračunavanja ogrevanja in pričakovanje koncesionarja, da bi si zaradi preplačila trije delili nastale stroške, so pripeljali do tega, da je SP Lendava z januarjem Petrolu Geoterm odpovedalo pogodbo o plačevanju računov za daljinsko ogrevanje v imenu etažnih lastnikov, kar pomeni, da to sedaj opravlja dobavitelj energije sam. SP Lendava pa tudi ugotavlja, da so jim ostali dolgovi za ogrevanje za obdobje zadnjih osmih let, saj Petrol Geoterm in občina nista privolila v to, da bi si razdelili strošek poplačila.

VIR: Pomurje.si

 
Home Zadnje Novice Oškodovanim le delno povračilo
Copyright © 2017. lendava.net. Designed by Shape5.com