V Lendavskih goricah, stoji Hiša vina Cuk, kjer so se na tradicionalnem jesenskem srečanju zbrali vitezi in vitezinje vina, člani in članice Slovenskega reda vitezov vina, tokrat skupaj z ženami in možmi. Najprej so opravili obvezni sestanek, na katerem so povedali, da so od začetka letošnjega leta v celoti realizirali vse načrte in izpolnili vse cilje, potem pa se dogovorili, kaj bodo delali v prihodnjih mesecih: v ospredju so promocija vinske kapljice, izobraževanje vinogradnikov, svetovanje o kulturi pitja vina.

Pod vodstvom konzula Štefana Pavlinjeka in tajnika Zlatka Boraka so ocenili, kaj se dogaja v kleteh na tem območju. Kot je povedal Pavlinjek, nameravajo pomurski vitezi tudi v bodoče postoriti veliko za promocijo vin, vinogradniških in turističnih kmetij s severovzhoda države, seveda pa bodo še druge aktivnosti (viteška srečanja, strokovne ekskurzije ...), povezane z vinom in vinogradništvom.

»V Slovenskem redu vitezov ne more biti vsakdo. Vitez namreč postaneš, če imaš določene kakovosti ter le na povabilo članov tega reda. Moraš biti vinogradnik ali vinar, častilec vin, spoštovati vinsko kapljico, jo promovirati. In naša bodoča člana imata vse te vrline,« je povedal Pavlinjek o dveh bodočih vitezih, ki ju bodo potrdili še pred koncem letošnjega leta.

Seveda brez vrhunske kapljice ni šlo, pokušali so veliko dobrih domačih vin, tudi viteško vino 2018 zweigelt, ter Hadikovo kri (zweigelt, modri pinot in modra frankinja), domača kuharica pa jih je razvajala z enkratnimi jedmi.

VIR: slovenskenovice.si