Lastniki počitniških hiš bodo morali ob nadomestilu za stavbno zemljišče plačevati še pavšalno turistično takso po ležišču v počitniški hiši.
Zakon o spodbujanju razvoja turizma turistični taksi dodaja promocijsko takso. Občine bodo četrtino zbrane takse morale nakazati državni agenciji.

Februarja sprejet zakon o spodbujanju in razvoju turizma (ZSRT) celovito ureja načrtovanje in izvajanje spodbujanja turizma na vseh ravneh – državni in lokalni. Posebno pozornost velja nameniti turistični in promocijski taksi. V bistvu je to ena postavka, ki so jo gostom dolžni zaračunati lastniki turističnih objektov na turističnem območju. Turistična taksa ni novost in so jo gostje plačevali že zdaj. Določitev višine turistične takse je bila v pristojnosti lokalnih skupnosti – občin, na osnovi odloka. Šlo je za dajatev, ki so jo gostje plačevali kot nadomestilo za storitve in ugodnosti.
Občine lahko višino turistične takse prilagajajo
Tega novi zakon ne odpravlja, ampak turistični taksi dodaja promocijsko takso. Po ZSRT je lokalna skupnost dolžna četrtino zbrane takse nakazati nacionalni turistični organizaciji za načrtovanje in izvajanje trženja celovite turistične ponudbe Slovenije.

V primerjavi s stališči v javni razpravi, ko so se nekateri udeleženci zavzemali za fiksno določitev višine turistične takse, zdaj zakon to ureja bistveno bolj prijazno. ZSRT namreč določa najvišji znesek turistične takse, to je 2,5 evra. Lahko pa vlada enkrat letno višino turistične takse uskladi z rastjo življenjskih stroškov. Občine lahko višino turistične takse prilagajajo, in če se na primer odločijo za evro turistične takse na nočitev, so dolžne od tega zneska četrtino nakazati nacionalni agenciji za promocijo. Zakon omogoča občini, da uvede plačilo turistične takse v počitniških hišah ali stanovanjih, če je bilo v občini v preteklem letu več kot sto tisoč prenočitev, ali ima vsaj 1500 ležišč v nastanitvenih obratih. Poudariti velja drug, milejši kriterij – uvedba takse je mogoča, če je na območju občine najmanj 200 počitniških hiš ali stanovanj.

Zakon določa plačilo turistične takse za lastnike počitniškega stanovanja ali počitniške hiše v pavšalnem letnem znesku v višini, sorazmerni obsegu brezplačnih storitev, ki so v občini na voljo. Tudi tu zakon določa najvišji znesek za posamezno ležišče - 45 evrov. Če izhajamo iz določil zakona, se ne bo več dalo izmikati in manipulirati z namembnostjo objekta. Za počitniško stanovanje ali hišo z dvema ležiščema šteje objekt, velik do 30 kvadratnih metrov stanovanjske površine, tri ležišča so določena za objekt od 30 do 50, štiri ležišča od 50 do 70, pet ležišč od 70 do 90 in šest ležišč za objekt, velik več kot 90 kvadratnih metrov stanovanjske površine.

Podlaga za določanje stanovanjske površine bo kataster stavb. Po tem bodo občine v prihodnje pobirale 90 do 270 evrov pavšalne turistične takse na leto. Občine so dolžne svoje odloke uskladiti z novim zakonom do konca junija.

VIR: Vecer.com