Ministrstvo za digitalno preobrazbo je na Celjskem sejmu podpisalo pogodbo z Gospodarsko zbornico Slovenije o svetovalnih storitvah pri uporabi digitalnih javnih storitev. V mesecu dni bo OZS po tej pogodbi odprla digi info točke po vsej državi, kjer bodo svetovalci prebivalcem vsak dan svetovali o uporabi digitalnih javnih storitev.

V okviru strategije digitalne transformacije Slovenije do leta 2030 sta posameznik in okolje postavljena v središče zasledovanja ciljev. Z ukrepi, ki jih izvaja ministrstvo, želijo med drugim doseči, da bo leta 2030 najmanj osemdeset odstotkov ključnih javnih storitev, ki so dostopne digitalno, tudi digitalno zagotovljenih in da bo enako število uporabnikov javnih storitev uporabljalo digitalna identiteta.

»Za dosego tega cilja bomo stanovalcem svetovali oziroma pomagali pri uporabi digitalnih javnih storitev, in sicer tako, da bodo svetovalci na digi info točkah vsem svetovali in uporabnikom nudili podporo na področju uporabe digitalnih javnih storitev v na razumljiv način: uporaba elektronske osebne izkaznice in z njo povezanih mobilnih aplikacij, registracija v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje, dostop do informacij o delu državne uprave na portalu gov.si, dostop do elektronskih storitev na portalu eUprava, registracija in prijava v portal SPOT, uporaba storitev eZdravje na portalu zVEM, dostop do e-storitev ZPIZ, uporaba državnega davčnega portala eDavki, vpogled v elektronsko zemljiško knjigo, uporaba elektronskih vinjet na portalu DARS, storitve povezane z študij in štipendije, storitve MKGP in UVHVVR, portal Volos in drugi. je ob podpisu pogodbe povedal minister za digitalno transformacijo dr. Emilija Stojmenova Duh.

“Danes smo se s podpisom pogodbe zavezali, da bomo v roku dveh mesecev odprli 222 tako imenovanih Digi info točk, in sicer po eno v vsaki občini v Sloveniji in več v občinah Celje, Kranj, Koper, Maribor, Ljubljana. Digi info točke bodo delovale najmanj pet dni v tednu ob različnih urah, najmanj 18 ur na teden. Prvih 62 Digi info točk bomo odprli v mesecu dni po podpisu pogodbe, vse ostale pa v naslednjem mesecu. O odprtju Digi info točk bomo poročali na naših spletnih straneh, naznanili pa jih bomo tudi preko lokalnih radijskih postaj in plakatov. Digi info točke bodo delovale do konca prihodnjega leta,” je povedal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Blaž Cvar.

Digi info točke bodo dopolnjevale številne druge ukrepe za povečanje digitalnih kompetenc prebivalcev Slovenije, ki jih ministrstvo že izvaja. »Najprej bi izpostavil mobilne junake, kot imenujemo usposabljanja v ruralnih okoljih na področju digitalnih kompetenc, ki so namenjene starejšim. Izobraževanja po vsej Sloveniji izvajata Ljudska univerza Velenje in Simbioza. V mobilne junake je bilo v prvem letu vključenih že več kot dva tisoč ljudi. Mednarodna zveza za telekomunikacije (ITU) je nedavno projektu mobilnih junakov podelila odlično oceno in ga uvrstila med finaliste nagrade Digital GameChangers. Verjamem, da bodo tudi digi info točke pomembno vplivale na pot digitalne transformacije in bodo med prebivalci sprejete kot uporabne.” je zaključila ministrica dr. Stojmenova Duh.

vir: slovenia.postsen