Ministrstvo za solidarno prihodnost je pri projektih investicij v domove starejših zasledilo številne nepravilnosti. Te naj bi bile odkrite v domovih v Rakičanu in Lendavi, je poročalo Delo.

Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki bdi nad investicijami v domove starejših, je minuli mesec ugotovilo nepravilnosti pri izboru zunanjih izvajalcev v okviru evropsko sofinanciranih projektov.

Na Generalno policijsko upravo so tako že prijavili sum goljufije, projekte prenove domov pa bodo po vsej verjetnosti doleteli še finančni popravki, torej zmanjšanje evropskih sredstev za obsežna gradbena dela, ki so trenutno v polnem teku.

Kot je prvo poročalo Delo, so bile nepravilnosti ugotovljene pri prenovi domov za starejše v Rakičanu in Lendavi. Informacije sicer na ministrstvu za solidarno prihodnost niso potrdili, a obeh lokacij tudi niso izrecno zanikali

Milijonska sredstva za izvajalce institucionalnega varstva
Oba domova starejših, tako rakičanski kot lendavski, sta na javnem razpisu za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo za krepitev odpornosti izvajalcev institucionalnega varstva, v okviru programa evropske kohezijske politike ReactEU ESRR, s prednostnega področja spodbujanja posledic krize zaradi pandemije covida-19 prejela večmilijonska sredstva.

Da bi preverili, ali so trditve o vpletenosti pomurskih domov starejših resnične, smo se za dodatne informacije in pojasnila obrnili na Dom starejših Rakičan in Dom starejših Lendava.

Direktor Doma starejših Lendava Goran Kuzma se sploh ni odzval na novinarska vprašanja, pa čeprav je kot javni socialnovarstveni zavod, ki ga je ustanovila Republika Slovenija, zavezan k posredovanju informacij javnega značaja.

Po hitrem postopku brez predhodne objave
Kot so potrdili na ministrstvu za solidarno prihodnost, so prijavo v zvezi z nepravilnostmi vložili tudi na državno revizijsko komisijo za javna naročila. In prav javno dostopna dokumentacija o izvedbi posameznih naročil razkriva nekaj vzporednic pri oddajanju poslov v rakičanskem in lendavskem domu za starejše.

Zoran Hoblaj in Goran Kuzma sta razdelila okoli 430.000 evrov javnih sredstev zunanjim izvajalcem za sodelovanje v postopkih javnega naročanja, svetovalni inženiring ter gradbeni in finančni nadzor brez objave javnega razpisa. Šlo je za tako imenovane postopke s pogajanji brez predhodne objave.

»Skrajni nujni primeri, do katerih pride zaradi dogodkov, ki jih naročnik ni mogel predvideti,« sta oba domova za starejše zapisala v obrazložitvi na portalu javnih naročil, kjer je bila oddaja posla objavljena šele po izboru izvajalca.

Naša vprašanja obema direktorjema o podrobnejših razlogih za postopek izbire brez javnega razpisa, kjer je bila javnost o oddaji posla obveščena šele, ko je bil ta sklenjen, so ostala brez odgovorov.

Minister Maljevac zavezan »najvišji stopnji transparentnosti dela«
Na ministrstvu za solidarno prihodnost bodo z vsemi ugotovitvami zaradi suma kršitve določil gradbene zakonodaje in suma kršitve določil zakonodaje s področja arhitekturne in inženirske dejavnosti obvestili tudi druge pristojne organe oz. oddali prijavo na pristojni inšpektorat.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je v povezavi s temi ugotovitvami spomnil, da se je ob nastopu funkcije zavezal »najvišji stopnji transparentnosti dela«. Napovedal je, da si bo dejavno prizadeval, da postopki investicij potekajo učinkovito in da v ospredje postavijo cilje dostopnosti ter kakovosti storitev in dobrobiti uporabnikov.

vir: sobotainfo.com