Oprema tovarne formalina F2, ki jo je Nafta Petrochem zgradila leta 2009, je že skoraj v celoti demontirana in del opreme tudi odpeljan.

Tovarna formalina F2, ki jo je Nafta Petrochem zgradila leta 2009, in ki je delovala samo do uvedbe stečaja leta 2014, je že skoraj v celoti demontirana in del opreme tudi odpeljan. Prav tako je v polnem teku odstranjevanje ter razrez rezervoarjev, ki bodo končali v predelavi. S tem se končuje še zadnje dejanje v zgodovini petrokemične tovarne, ki je s svojo proizvodnjo predstavljala v zadnjem obdobju osrednjo dejavnost Nafte Lendava.

Kot smo že poročali, je januarja 2022 osrednje premoženje Nafte Petrochem v stečaju za 2,8 milijona evrov kupilo egiptovsko podjetje RG for Supplies Export iz Kaira. Po naših informacijah je nakup povezan s proizvodnjo formaldehida v Egiptu, ki poteka z opremo istega švedskega dobavitelja, ki je v Lendavi postavil tovarno formalina F2, in ki je bila zgrajena po najnovejših ekoloških standardih. Egiptovsko podjetje je za izvedbo nakupa in demontaže ustanovilo v Lendavi podjetje Marcus Aureliu s poslovnim sedežem na naslovu stečajnega dolžnika.

Ob tem premoženju je egiptovsko podjetje z nakupom premoženja v stečajnem postopku dobilo v last še dve starejši tovarni formalina, in sicer F1 in F3, ki še vedno stojita, a naj bi tudi ti dve čakala ista usoda kot najnovejše.

vir: vestnik