Čeprav so vrata dolgovaške opekarne zaprta, tovarniški dimnik grozi, da se bo nekega dne sesul v prah.
V Dolgi vasi pri Lendavi je svoj čas delovala dolgovaška opekarna, ki je pred leti zaprla svoja vrata, danes, po nekaj letih, pa je slika opekarne klavrna.

Vse propada, stoji le še tovarniški dimnik, ki kljubuje času. Dolgovaška opekarna je pred leti zaprla zaradi stečaja.

Po večletni agoniji so se delavci znašli na zavodu za zaposlovanje, opekarniški objekti pa že dlje časa propadajo.

Dimnik nevaren za domačine
Na domačine vseskozi preži nevarnost, saj v središču opekarne stoji zidan dimnik, ki ga je že zdavnaj načel zob časa.

Pred mnogimi leti, ko je opekarna še delovala, so v njej izdelovali opečne izdelke za zidanje. Iz domače gline so žgali opeko, iz dimnika pa se je vseskozi kadilo.

Dejstvo je, da so nekoč v opekarni izdelovali eno boljših opek v Sloveniji. Potem, ko je opekarna prešla v stečaj, se je stečajni upravitelj zavzemal za njeno prodajo, a do tega ni prišlo.

Kakšen bo nadaljnji razplet objekta dolgovaške opekarne, pa je težko napovedati.

»Vstop strogo prepovedan – smrtno nevarno«
Dolgovaška zapuščena opekarna stoji in čaka na boljše čase, mimo pa je speljana cesta proti Lendavskim goricam in stolpu Vinarium, kjer se sprehajajo domačini, turisti in izletniki.

Dejstvo je, da je hoja po dvorišču lahko zelo nevarna. Pred vhodom na tovarniško dvorišče je postavljen napis: »Vstop strogo prepovedan – smrtno nevarno«, napis je v madžarskem in slovenskem jeziku.

Dimnik se počasi podira, tako da je samo vprašanje časa, kdaj se bo sesul v prah. Mimoidoče, ki se ustavijo pred opekarno, pa ob pogledu na razpadajoče objekte zgrabita otožnost in nostalgija.

Vse, kar je ostalo od nekdanje dolgovaške opekarne, je prepuščeno vidnemu propadanju. Nekateri se zavzemajo, da bi del opekarne preuredili v muzej, ki bi mladi rod spominjal na stare čase.

vir: sobotainfo.com