Na predvečer praznika Občine Lendava se je v Gledališki in koncertni dvorani Lendava odvila osrednja slovesnost s podelitvijo občinskih priznanj.

Letošnja slovesnost ob 26. prazniku se je pričela s kulturnim programom vrtčevskih otrok, učencev vseh osnovnih šol in glasbene šole ter dijakov srednje šole, ki smo ga poimenovali Vrtiljak življenja. Mladi nastopajoči so občinstvu predstavili svoj svet, svet otrok in odraščajočih v našem mestu.

Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Občine Lendava, Ivan Koncut, je v osrednjem delu slovesnosti podelil občinska priznanja posameznikom, društvom in organizacijam za obletnice, dosežke in uspehe na različnih področjih, ki prispevajo k ugledu in napredku občine.

Slavnostni govornik prireditve, podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Občine Lendava, Ivan Koncut, je v nagovoru spomnil, da je naše mesto že od nekdaj veljalo za stičišče kultur: »Kar nas navdaja s ponosom in spoštovanjem do tistih, ki so ga gradili in soustvarjali, hkrati pa pomeni obvezo, da zaradi geografske pozicije in multikulturne sredine krepimo povezovanje in sobivanje različnih kultur in narodnosti v širšem čezmejnem prostoru

Podžupan Ivan Koncut je poudaril: »Prihodnost gradimo na mladih, zato je vsaka podpora mladim investicija v našo in njihovo prihodnost,« ter ob tem izpostavil investicije Občine Lendava, ki bodo prvenstveno namenjene mladim in mladim po srcu. »Iskreno si želim, da bi Lendava postala mladim prijazno mesto, mesto, kjer bi mladi dobro živeli in kamor bi se vedno radi vračali,« je še dodal.

Vrtiljak življenja

Glasbeno in plesno obarvan kulturni program slovesnosti ob občinskem prazniku so soustvarjali mladi iz vzgojno-izobraževalnih ustanov Občine Lendava. Prireditev so povezovali in v svet odraščanja popeljali Nika Ferenc, Zoja Kopinya in Črtomir Kelenc, dijaki Dvojezične srednje šole Lendava. Vrtiljak življenja občinske slovesnosti sta zavrteli učenki Dvojezične osnovne šole I Lendava, Maruška Zavec, ki je zapela himni, in Asja Levačič z deklamacijo pesmi Tvoj svet. Učenci Dvojezične osnovne šole II Lendava so predstavili, kaj zanje pomeni ljubezen. Po klavirskih tipkah sta se sprehodili učenka Glasbene šole Lendava, Kristina Žabot, in dijakinja Dvojezične srednje šole Lendava, Ališa Lebar Gor. Otroci Vrtca Lendava so ob kitarski spremljavi Jana Lőrinca peli o prijateljstvu. Z ritmičnim nastopom so se predstavile plesalke Dvojezične osnovne šole Genterovci, učenka te šole, Tina Gašparič, pa je z deklamacijo izrazila naklonjenost do Lendave. Otroški pevski zbor Dvojezične osnovne šole I Lendava je zapel jesensko Őszi dal, mladinski pevski zbor pa navdušil z novozelandsko ljudsko pesmijo. V pisani ritem tolkal so nas popeljali fantje Tolkalne skupine Glasbene šole Lendava in njihov mentor Tomi Došen. Vsi nastopajoči so se ob koncu kulturnega programa ponovno združili na odru in zasijali v skupni pesmi Življenje je vrtiljak.

Prejemniki občinskih priznaj

Občinski praznik je priložnost, da nagradimo tiste, ki so se v naši skupnosti posebej izkazali, in tiste, ki svoj čas posebej darežljivo namenjajo naši skupnosti. Pomembno je, da jim tudi z gestami, kot so občinska priznanja, izkažemo zahvalo in potrditev za njihovo delo, njihov prispevek, ki ga dajejo tej skupnosti.

Plaketo Občine Lendava je prejela Nataša Horvat, Rominja iz Dolge vasi, ki že vrsto let na več področjih skrbi za svojo romsko skupnost tako na lokalnem kot nacionalnem nivoju. Plaketo Občine Lendava je prejel tudi Ivan Denša, predsednik krajevne skupnosti Gorice pri Lendavi, za prispevek h kakovostnejšemu življenju in razvoju te krajevne skupnosti.

Priznanja Občine Lendava je letos prejel državljan Češke Republike, Bohumil Dufek, za utrjevanje vezi med občino Lendava in Češko Republiko na področju športa, izobraževanja in kulture. V imenu nagrajenca je priznanje prevzel Bojan Sekereš, predsednik Badmintonskega kluba Mladost Lendava. Priznanje Občine Lendava je prejela tudi skupina prostovoljnih gasilcev Gasilske zveze Lendava, ki je sodelovala pri gašenju največjega požara v zgodovini Slovenije, za izjemno požrtvovalnost, prostovoljstvo in humanitarnost, saj so s svojim ravnanjem prispevali k varnosti človeških življenj in k varovanju premoženja ljudi. Priznanje za najlepše urejeno naselje v občini je za naselje Gaberje prevzela predsednica Krajevne skupnosti Gaberje, Helena Antolin Tibaut.

Priznanje župana Občine Lendava je za svoje udejstvovanje na kulturnem področju prejel Béla Szomi. Spominske listine Občine Lendava, ki se podeljujejo društvom in organizacijam ob okrogli obletnici delovanja na različnih področjih ustvarjalnosti in dela, so letos za 50 let delovanja prejeli Nogometni klub Mostje, Nogometni klub Kapca, Judo klub Lendava in Klub zdravljenih alkoholikov Lendava.

vir: lendava.si