Prostorska stiska v zdravstvenem domu je pereča že vrsto let.
Občina Lendava je zavrnila kot nedopustne in nesprejemljive vse tri ponudbe za gradnjo prizidka zdravstvenega doma in napovedala, da kot naročnik postopka oddaje javnega naročila ne bo ponovila. To pomeni, da se naložba ne bo izvedla po dosedanjem načrtu in da se njena realizacija, kljub temu da so zanjo že bila odobrena državna sredstva, odlaga. Direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Lendava Olga Požgai Horvat je dejala, da jih je odločitev občine neprijetno presenetila. Toliko bolj, ker bi zdravstveni dom sofinanciral naložbo z lastnimi sredstvi v najvišjem možnem znesku.

Kot smo že poročali, je Občina Lendava na razpis zdravstvenega ministrstva za naložbe v osnovno zdravstvo prijavila projekt v višini 4,29 milijona evrov in zanj pridobila državno sofinanciranje v višini 1,3 milijona evrov. V občinskem proračunu je bilo za naložbo, ki naj bi se izvajala dve leti, predvidenih 1,88 milijona evrov, skoraj milijon evrov bi vložil še ZD Lendava. Toda ponudbe za izvedbo gradbenih del so vse presegle skupaj z DDV štiri milijone evrov. Legartis, gradbeno podjetje iz Lendave, je oddal ponudbo v višini 4,1 milijona evrov, IMP, družba za svetovanje, projektiranje, inženiring in gradnjo iz Ljubljane, 4,2 milijona evrov in Pomgrad 4,6 milijona evrov. Podatka, za koliko so ponudbe presegle razpoložljiva sredstva, ki so bila v finančnem načrtu celotnega projekta predvidena za izvedbo gradbenih del, v občinski upravi ne razkrivajo. Kot pravijo, gre za pomemben podatek, ki ga občina in soinvestitorji ne razkrivajo zaradi pridobivanja najugodnejše ponudbe. Na vprašanje, zakaj se občina kot glavni investitor ni odločila za postopek javnega naročila z možnostjo nadaljnjih pogajanj s ponudniki, pa odgovarjajo, da občina te možnosti v okviru javnega razpisa ni imela.

Če torej ponovljenega razpisa ne bo, s tem pa občina kot soustanoviteljica ZD Lendava tudi ne bo izkoristila že odobrenih državnih sredstev za naložbo, kakšne možnosti za rešitev perečega prostorskega problema preučujejo? Občinska uprava pojasnjuje, da se sredstva za tovrstne naložbe zagotavljajo na osnovi zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031. "Nova priložnost bo, kot so nam to zagotovili na ministrstvu za zdravje, že v začetku naslednjega proračunskega leta," so nam še sporočili z Občine Lendava. To torej pomeni, da se bo morala občina za izvedbo projekta znova potegovati za državna sredstva s prijavo na razpis, ki bo temeljil na drugi pravni podlagi od zdajšnjega. Spomnimo še, da so na razpis za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvenega varstva za leti 2022 in 2023, ki ga je zdravstveno ministrstvo objavilo januarja letos, občine v Pomurju prijavile pet naložb, in sicer gradnjo prizidka pri zdravstvenem domu v Gornji Radgoni, nadzidavo objekta za potrebe murskosoboškega zdravstvenega doma, obnovo zdravstvenih postaj v Turnišču in Črenšovcih ter gradnjo dveh prizidkov pri lendavskem zdravstvenem domu. Razen lendavske naložbe se preostale že izvajajo ali so dela tik pred začetkom.

vir: vecer.com