Štirideset milijonov evrov vreden proračun Občine Lendava za to leto je bil nerealen. Na to so opozarjali nekateri svetniki že ob njegovem sprejemanju, zdaj je to potrdil pregled izvrševanja proračuna ob polletju ter predvidene izvedbe do konca leta. Odkloni na prihodkovni in odhodkovni strani so veliki, realizacija načrtovanega pa skromna.

Največje odklone na prihodkovni strani ugotavljajo pri transfernih prihodkih, saj so znašali samo 1,3 milijona evrov, kar je petina načrtovanega. Zamikata se na primer gradnja prizidka pri zdravstvenem domu in gradnja telovadnice v Gaberju, za katero je Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS) na račun občine že zdavnaj nakazala 916 tisoč evrov. Prelaga se obnova podružničnih vrtcev, projekt stanovanjske skupnosti za starejše, na prihodnje leto ali poznejša se prelagajo tudi ureditev mednarodnega kulturnega centra, ki naj bi nastal v nekdanji blagovnici, večnamenska športna dvorana s pokritim bazenom in še druge večje naložbe. Gre za projekte, ki jih je občina že predstavljala kot paradne konje nadaljnjega razvoja. Investicijski odhodki so bili ob polletju uresničeni samo v višini 1,6 milijona evrov, kar je 14 odstotkov načrtovanega, po predvidevanjih naj bi ob koncu leta znašali 60 odstotkov načrtovanih ali približno sedem milijonov evrov.

Občinski svet je na zadnji seji tudi zavrnil prvo branje proračuna za prihodnje leto z umikom točke z dnevnega reda, z obrazložitvijo nekaterih, da je to nekorektno do občinskega sveta, ki se bo konstituiral na novo po lokalnih volitvah. Prav tako so nekateri opozorili, da bodo novemu vodstvu lokalne skupnosti prepustili vodenje občine z občinskim proračunom, za katerega je že zdaj jasno, da bo imel ob koncu leta, če mu odštejejo sredstva, prejeta od PMSNS, negativni predznak.

vir vestnik.si