Na pokopališču v Šarvarju na Madžarskem, kjer je pokopanih 732 jugoslovanskih internirancev, med njimi 37 slovenskih, je bila 17. junija spominska slovesnost ob 80. obletnici internacije Slovencev iz Prekmurja v taborišče, dobrih 90 kilometrov oddaljenem od Lendave. Med udeleženci je bil tudi Jože Vidič, eden še redkih preživelih taboriščnikov.

Prvo večjo akcijo je madžarski okupator izpeljal 21. junija 1942 zvečer. Vojska je blokirala vseh pet vasi v katerih so živeli primorski Slovenci: Benica, Pince-Marof, Petišovci, Dolga vas in Kamovci. Racija je trajala do 23. junija 1942, ko so zajete iz teh krajev napotili peš na 5 do 12 kilometrov oddaljeno železniško postajo v Lendavo. Po večkratnem preštevanju so jih strpali živinske vagone in odpeljali proti Madžarski. Po mukotrpni vožnji v vročini in brez vode, se je naslednji dan vlak ustavil v Šarvarju, v neposredni bližini taborišča, ki je bilo v opuščeni tovarni svile. Transport 589 Slovencev je pričakalo več kot 7000 Srbov, ki so bili v taborišču že od poletja 1941 in pripovedovali o hudi zimi in težkih razmerah v taborišču, o umiranju predvsem otrok in starejših.

Takrat je v taborišču že potekala akcija reševanja otrok iz taborišča, ki jo je sprožila srpska pravoslavna cerkev. V akcijo so vključili tudi Slovence. Skupno je bilo rešenih 2812 otrok, med njimi 206 Slovencev. V Bački so jih sprejele rejniške družine. Tam so otroci oktobra 1944 dočakali tudi osvoboditev. Internirance v Šarvarju pa je osvobodila Rdeča armada, zadnje dni meseca marca 1945. V taborišču Šarvar in njegovih podružnicah je bilo okoli 18.000 Jugoslovanov, od tega v Šarvarju 7 do 8 tisoč. Število vseh žrtev se giblje med 700 in 1800.

Zbrane so na spominski svečanosti nagovorili Jože Vidič, predsednik lendavske borčevske organizacije, župan Šarvarja Ištvan Kondora in podžupan občine Lendava v opravljanju funkcije župana Vladimir Koncut. Slavnostni govornik je bil Janez Alič, član predsedstva ZZB NOB Slovenije.

Vence k spomeniku na pokopališču in k spominski plošči na nekdanjem vhodu v taborišče so položili tudi slovenski veleposlanik v Budimpešti Marjan Cencen in generalna konzulka Republike Slovenije v Monoštru Metka Lanjšček ter delegacija Mednarodne veteranske organizacije FIR, na čelu s predsednikom Vilmosem Hantijem. Na slovesnosti, ki se jo je udeležilo okoli 200 ljudi, je bil prisoten tudi član državnega zbora Darko Kranjc. V kulturnem programu sta nastopila Kvintet Lindve in Kvartet Lindenau pod vodstvom Jožeta Gerenčerja, program pa je oblikovala in vodila Nataša Tomšič.

Venec na lepo urejenem pokopališču sta v imenu ZZB NOB Slovenije položila preživeli taboriščnik Jože Vidič in Janez Alič. Foto: Iztok Pipan

vir svobodnabeseda