Državni stanovanjski sklad pridobiva dokumentacijo za blok, lendavska občina sodeluje pri projektu Hiše za mlade družine

Pomgrad ruši v Lendavi nekdanje upravno poslopje Nafte Lendava. Skupaj z zemljiščem ga je kupil že oktobra 2009 z namenom, da bo tu gradil stanovanja višjega bivanjskega standarda. Kupčija je bila dokončana in prenos premoženja izveden leta 2010, toda podjetje je načrte o gradnji stanovanj opustilo. Prav tako jih ne namerava graditi zdaj. »V tem trenutku načrtov za zemljišče nimamo. V prihodnosti se bomo s ponudbo odzivali na potrebe trga, prebivalstva in lokalne skupnosti,« je na vprašanje, ali bo rušenju omenjenih stavb sledila gradnja, odgovoril Kristian Ravnič, član uprave družbe Pomgrad.

Zemljišče v velikosti 10.784 kvadratnih metrov v Rudarski ulici po prostorskih načrtih sodi med območja, namenjena stanovanjski gradnji. Nafta Lendava je zemljišče z zapuščenimi objekti prodajala dlje časa, prodala pa ga je potem v letu, ko je njeno poslovanje zdrknilo globoko v rdeče številke. Spomnimo še, da je bila to leto postavljena tudi nova petrokemična tovarna za proizvodnjo formalina, ki je bila pred kratkim v stečajnem postopku s preostalim ključnim premoženjem Nafte Petrochem prodana Egipčanom.

Rušitev starih stavb v Lendavi pa je vredna pozornosti tudi zato, ker sovpada s pripravami državnega stanovanjskega sklada na gradnjo prvega od skupaj treh načrtovanih stanovanjskih blokov, za kar sklad že pridobiva dokumentacijo. Prav tako se lendavska občina prav zdaj vključuje v projekt gradnje stanovanjske soseske Hiše za mlade družine, katerega nosilec je inštitut Back To The Village. Model temelji na vključevanju ali partnerstvu občine pri zagotavljanju komunalno opremljenih zemljišč.

vir: vestnik.si