Zaprti hotel, odpovedi zaposlenim, slabe izkušnje gostov, brez stikov z lokalnim okoljem. To je današnja podoba Term Lendava, ki so v lasti Madžarov.
Spomnimo, da je Sava Turizem ob koncu 2019 Terme Lendava prodala skladu Comitatus - Energia za približno devet milijonov evrov. Tudi v tem primeru ne gre za prodajo uspešnim posameznikom iz turistične panoge, temveč projektnemu podjetju v 100-odstotnem državnem lastništvu Madžarske.

 

Hotel že skoraj leto in pol zaprt
Hotel je danes še zmeraj zaprt, pod pretvezo, da v notranjosti potekajo temeljita obnovitvena dela. A po naših informacijah posamična obrtna in inštalaterska dela potekajo brez celovitega načrta in se izvajajo stihijsko.

Lokalni obrtniki, ki jih madžarski lastniki občasno pokličejo za posamezna dela, se sprašujejo, kako lahko obnova tako velikega kompleksa poteka brez pravega načrta in cilja.

Direktorja Petra Molnarja je septembra lani sicer zamenjal Daniel Kovacs, oba iz Budimpešte.

Številni zaposleni dobili odpoved
V zadnjem času delavcev skorajda ni videti na lokaciji term, lansko poletje pa je v potoku v bližini term prišlo do pogina več tisoč rib, saj so upravljavci bazenov v Ledavo izpustili več kot 43 stopinj vročo vodo. Zaradi nepopravljive škode za ribji zarod v Ledavi je ribiški inšpektorat zoper odgovorne v lendavskih termah podal kazensko ovadbo.

Številni zaposleni so ob prihodu novega lastnika dobili odpoved, nekaj od njih jih je danes zaposlenih pri nekdanjem delodajalcu, to je Savi Turizem.

Naši sogovorniki pravijo, da so razmere v Termah Lendava grozljive, ne vedo točno, kdo je nadrejeni, na koga se obrniti in kaj bo v prihodnje.

O neobičajnem pristopu k obnovitvi je pred časom že pisal lokalni tednik. Izvajalce za obnovitvena dela naj bi v Termah Lendava najemali preko nizozemskega podjetja, pri poznavalcih pa naj bi to že vzbujalo pomisleke, tudi sume, da gre za sporne posle, celo za pranje denarja, še dodaja lokalni tednik.

Občina Lendava: Kontakta z vodstvom Term Lendava nismo vzpostavili
Lastniki Term Lendava pa se niso zavili v molk zgolj za medije, neke posebne komunikacije ni niti med njimi in lokalno skupnostjo.

»Kontakta s trenutnim vodstvom hotela občina Lendava še ni vzpostavila, smo pa slišali za spremembe. Občina Lendava je zanesljiv partner vsem investitorjem v lokalni skupnosti, vodstvo občine pa si prizadeva, da bi čim več občank in občanov delovno mesto dobilo v domačem okolju,« so za Sobotainfo sporočili iz lendavske občine.

Posledice tega, da je hotel zaprt v letu, ko država spodbuja turizem s turističnimi boni, čuti tudi lendavska občina. Prihodki s turističnih taks so tako v občini na račun zaprtega hotela manjši.

Pomembno je tudi, da so Madžari s termami kupili tudi dostop do vodnih virov.

Odvisni od lastne iznajdljivosti
Občina Lendava bi lahko zaradi zmanjšanega števila nočitev v prihodnje izgubila status ene izmed vodilnih turističnih destinacij v regiji, kar pomeni, da v prihodnje ne bi bila več upravičena do sredstev države za razvoj in promocijo turizma.

Občina, ki je stavila na turizem, saj ima v svoji sredi eno izmed najbolj prepoznavnih in obiskanih turističnih znamenitosti stolp Vinarium, je danes odvisna od lastne iznajdljivosti z razpršenim hotelom in kapacitet manjšega hotela Cubis.
Boljše izkušnje s slovenskimi kupci v Banovcih
Sava Turizem je istočasno kot Terme Lendava prodala tudi Terme Banovci. Tam so imeli srečnejšo roko, namreč lokalni podjetnik Srečko Karba je hotel kupil, ohranil zaposlitve in postopoma vlaga tako v infrastrukturo in dejavnost.

vir: sobotainfo.com