V ponedeljek, 10. januarja, je v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi potekala prireditev ob spominskem dnevu Sándorja Szúnyogha na kateri so podelili nagrade zmagovalcem literarnega natečaja Sándorja Szúnyogha.

Zbrane je najprej nagovoril direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti Mihael Šooš, ki je med drugim tudi predstavil življenje Sándorja Szúnyogha.

Sándor Szúnyogha se je rodil v Dolnjem Lakošu leta 1942 v kmečki družini in po lendavski osnovni šoli, je leta 1963 končal učiteljišče v Murski Soboti. Od tam ga je pot vodila v Domanjševce, kjer je poučeval na tamkajšnji osnovni šoli, vse do leta 1969, ko je sprejel delo prevajalca na lendavski občini. Diplomiral je na Mariborski Pedagoški fakulteti, ter si nato pridobil še učiteljsko diplomo v Sombotelu. Od leta 1972 je začel delati v uredništvu tednika Népújság ter hkrati bil radijski sodelavec v Murski Soboti. V tem času je bil urednik letopisa Naptár. Od leta 1992 do svoje smrti je bil urednik in direktor Studia madžarskih programov RTV Slovenija.

V kulturnem programu z naslovom »Narava – Domovina – Kritičnost: Szúnyogh 80« so prisotni lahko prisluhnili mislim literarnega zgodovinarja Lajosa Benceja o delu in miselnosti Sándorja Szúnyogha. Besedilo je interpretiral Misi Štampah, program pa so z gibi in glasbeno adaptacijo poezije Sàndorja Szúnyogha obogatili Éva Nađ in skupina Kis-Hétrét iz Zalaegerszega.

Programu je sledila podelitev nagrad zmagovalcem literarnega natečaja Sándorja Szúnyogha. V literarnem natečaju Sándorja Szúnyogha za šolsko leto 2021/2022 je sredi oktobra leta 2021 sodelovalo 44 osnovnošolcev in 15 srednješolcev.

Dela je ocenila strokovna žirija, ki so jo sestavljali Mária Pisnjak, višja svetovalka za madžarski jezik pri Zavodu za šolstvo Republike Slovenije, Elizabeta Tóth, višja svetovalka za šolstvo narodnosti pri Zavodu za šolstvo Republike Slovenije in dr. Lajos Bence, pesnik in prejemnik nagrade Attile Józsefa.

Nagrado Sándorja Szúnyogha, to je pesnikov portret, delo slikarja Lászla Nemesa, prejme tekmovalec z najvišjim številom zbranih točk. V letu 2022 je nagrado prejela Barbara Tivadar, dijakinja Dvojezične srednje šole Lendava, ki je ob priložnosti tudi prebrala svoj esej.

Poleg tega je žirija podelila tri nagrade v vsaki starostni skupini. Nagrade so prejeli:

Osnovna šola – 6. razred:
1. mesto: Čivre Adam, DOŠ I Lendava
2. mesto: Gal Alja, DOŠ Genterovci
3. mesto: Kerékgyártó Blanka, DOŠ Prosenjakovci

Osnovna šola – 7. razred:
1. mesto: Ruzsics Dorka Ildikó, DOŠ I Lendava
2. mesto: Kiss Virág, DOŠ Prosenjakovci
3. mesto: Füle Zoja Ajda, DOŠ Genterovci

Osnovna šola – 8. razred:
1. mesto: Tátrai Kovács Kinga Ávila, DOŠ I Lendava
2. mesto: Koren Benita, DOŠ I Lendava
3. mesto: Lebar Lara, DOŠ I Lendava

Osnovna šola – 9. razred:
1. mesto: Koter Rebeka, DOŠ I Lendava
2. mesto: Magyar Miha, DOŠ I Lendava
3. mesto: Ježovnik Eva, DOŠ Dobrovnik

Jubilejno nagrado je prejela Elisa Lebar.

Srednja šola I. – II. letnik:
1. mesto: Kepe Buda György, DSŠ Lendava
2. mesto: Treiber Maja, DSŠ Lendava
3. mesto: Abraham Alida Kiara, DSŠ Lendava

Srednja šola III. – IV. letnik:
1. mesto: Bažika Filip Franc, DSŠ Lendava
2. mesto: Neubauer Karmen, SPTŠ Murska Sobota
3. mesto: Njakaš Noemi, DSŠ Lendava

Nagrade za najboljše eseje sta podelila Jutka Király Meszelics, odgovorna urednica Zavoda za informativno dejavnost madžarske narodnosti in Mihael Šooš, direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti.

vir: pomurec.com