V Lendavi napoved boljših Stožic. Zemljišče odkupili od podjetja, ki je v lasti brata šefa Pošte Slovenije.

FlawlessCode, v lasti Primoža Kokota, brata začasnega direktorja Pošte Slovenije Tomaža Kokota, sicer kadra največje koalicijske stranke SDS, se ukvarja tudi z zanimivimi nepremičninskimi posli, in ne le z informacijskim inženiringom. Kot smo pisali včeraj, se je to mariborsko podjetje po tem, ko je SDS na mesto predsednika uprave nacionalnega telekomunikacijskega operaterja kadrovala Cvetka Seršena, znašlo na seznamu morebitnih nakupnih tarč Telekoma Slovenije. Pred tem ga strokovne službe med investicije, ki bi bile za Telekom zanimive, niso uvrstile. A s tem zanimivih naključij ni konec.

Erar, aplikacija protikorupcijske komisije za prikaz porabe javnega denarja, razkriva, da je Občina Lendava, ki jo vodi župan Janez Magyar, izvoljen s podporo SDS in NSi, od družbe FlawlessCode minuli mesec za več kot 581 tisoč evrov kupila stavbno zemljišče.

Na zemljišču naj bi stala večnamenska dvorana z bazenom, vrednost investicije pa je – glede na navedbe v pogodbi za izdelavo projektne dokumentacije – ocenjena na največ 16,6 milijona evrov brez DDV. Večino, 85 odstotkov denarja, naj bi dobili iz evropskih sredstev. Projekt naj bi bil financiran iz tako imenovanega »Programa okrevanja in je eden izmed prepoznavnih projektov SVRK v sklopu poziva Vlade RS«, je mogoče še prebrati. SVRK (Službo vlade za za razvoj in evropsko kohezijsko politiko) sicer vodi minister Zvone Černač iz vrst SDS.

Večnamensko dvorano so v načrt razvojnih programov občine Lendava uvrstili šele konec lanskega leta, ko so načrtu dodali tri nove projekte. Poleg večnamenske dvorane z bazenom tudi projekta Nad mestom Lendava do Stolpa Vinarium in Zipline Vinarium.

»The name of the game (Ime igre, op. a.) je zdaj očitno deliti denar svojim,« komentira Milan M. Cvikl, nekdanji član Evropskega računskega sodišča in predsednik sveta SD za finance, razvoj in kohezijo, in dodaja, da se potrjuje njihova kritika o neustreznosti vladnega načrta za okrevanje in odpornost. Namesto za velike projekte bodo evropska sredstva razpršili v esdeesovske projekte, ki jih ekonomsko sploh ne bi smeli podpreti, z njimi ne bo ne več digitalizacije in tudi ne več tako imenovanih zelenih projektov oziroma manjšega ogljičnega odtisa. »Koalicija s tem denarjem več kot očitno kupuje predvolilno naklonjenost, ni dolgoročnega razmisleka o pravih projektih, temveč gre za kratkoročno zapravljanje denarja,« še dodaja.


Dogovorjeni posli?

Za izdelavo projektne dokumentacije za investicijo, ki zaradi svoje cene in velikosti ob že obstoječih športnih objektih v kraju pri nekaterih sogovornikih znotraj lokalne skupnosti vzbuja pomisleke, je Občina Lendava junija že sklenila pogodbo v višini 939 tisoč evrov z velenjskim podjetjem Kota arhitekti. Podjetje ima na podlagi delovnih ur v obračunskem obdobju le enega zaposlenega in bo projekt opravljalo s podizvajalci.

Kako to, da so se v občini odločili, da velikopotezno investicijo umestijo prav na zemljišče podjetja v lasti Primoža Kokota, podpornika SDS? »Do ponudnika smo prišli na podlagi uradnih evidenc iz zemljiške knjige, saj je bilo podjetje lastnik nepremičnine,« so nam odgovorili na občini. Pravijo, da je parcela za občino strateškega pomena, morda tudi zato nekaj višja cena. Cenitev je opravil cenilec Boris Prša, ki se nam na prošnjo za komentar ni odzval, s pojasnilom, da je na dopustu.
Po javno dostopnih podatkih gre sicer za parcelo v velikosti 15.442 kvadratnih metrov, kar pomeni, da je občina za kvadratni meter plačala 37 evrov. Včeraj objavljeno poročilo geodetske uprave o trgu nepremičnin za lani pa razkriva, da so se povprečne cene opravljenih nepremičninskih transakcij za zazidljive parcele v Prekmurju gibale precej nižje in so znašale deset evrov za kvadratni meter.

Nepremičnina je v zadnjih letih zamenjala več lastnikov, podjetje FlawlessCode pa jo je kupilo od podjetja Fraktal Consulting v stečaju, ki je bilo v preteklosti v lasti znanega velenjskega podjetnika Uroša Ročnika, sicer brata nekdanje prve dame Probanke Romane Pajenk.

V podjetju FlawlessCode, ki se je v zadnjem obdobju znašlo v središču več zanimivih poslov in kjer je v preteklosti delal tudi aktualni začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot, se na naša vprašanja (še) niso odzvali.

vir:delo