Občina Lendava že zbira izvajalca del za gradnjo zipline jeklenice in ob tem snuje načrte za postavitev gondole, ki naj bi razbremenila lokalne ceste. A v civilni iniciativi so prepričani, da gre za grob poseg v njihovo življenjsko okolje.
Na najvišji točki lendavskih goric bo v prihodnjih mesecih zrasel skora dvanajst metrov visok leseni stolp s katerega se bodo lahko adrenalinski navdušenci po jeklenici spuščali do stolpa Vinarium. »S sosednjega hriba bo v smeri proti stoplu vzpostavljen park, ki bo iz ene vstopne točke povezoval točko tukaj v neposredni bližini stolpa z dvema jeklenicama,« pravi direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava Martina Bukovec.

Zipline za nova doživetja, gondola za razbremenitev prometa
Doživetje naj bi v Lendavo pritegnilo nove obiskovalce, ki se tu navdušujejo predvsem nad razgledom v tri sosednje države.

A lendavska občina se ne želi zaustaviti le z zipline jeklenico, saj velikopotezno načrtuje tudi gondolo s spodnjo postajo v bližini gradu in zgornjo postajo pri Vinariumu, kjer naj bi zgradili tudi restavracijo. Postavitev gondole je ocenjena na več kot 8 milijonov evrov, večino tega zneska pa občina pričakuje iz evropskega sklada za okrevanje in odpornost. Obratovanje nove povezave naj bi bilo subvencionirano, saj naj bi gondola obratovala kot javni potniški promet.

»Ključno je to, da se razbremenimo prometa, da lahko domačini za svoje uporabljajo to cesto in infrastrukturo. Tudi za turiste, da lahko koristijo te ceste tudi za sproščanje, kot je pohodništvoin kolesarjenje,« pravi lendavski župan Janez Magyar.

Civilna iniciativa je prepričana, da gondola ne bo rešila prometne problematike
Del krajanov pa gradnje gondole ne razumejo kot razbremenitev prometa, temveč kot tujek v svojem okolju. Člani civilne iniciative pravijo, da podpirajo razvoj Lendave kot turistične destinacije, vendar po njihovem mnenju projekt ne rešuje prometne problematike.

»Ob neustrezni ter nepravočasni komunikaciji s strani vodstva Občine Lendava tako z osebami, ki se nas investicija neposredno dotika kot javnostjo, so razlogi za nasprotovanje predvsem ti, da gre za finančno in infrastrukturno obsežen projekt, ki po našem mnenju ne rešuje problema prometne dostopnosti,« nam je odgovorila Lidija Kreft iz civilne iniciative.

Večina lastnikov na vplivnem območju gradnji ne nasprotuje, a civilna iniciativa vztraja
Več kot 70 odstotkov lastnikov hiš in zemljišč na vplivnem območju načrtovane gradnje sicer postavitvi gondole ne nasprotuje. Člani civilne iniciative napovedujejo, da bodo nadaljevali s svojim delom dokler ne dosežejo ponovnega premisleka in revizije projekta. »Obžalujemo da je moralo priti tako daleč, vendar verjamemo, da je le malo občanov, ki bi pristali na to, da jim nad glavo dnevno potuje 500 oseb,« še sporoča Lidija Kreft.

Gradbeno dovoljenje za gondolo prihodnje leto
Turistični delavci se zdaj soočajo z izzivom, kako tako dober obisk ohraniti tudi v prihodnje in ob ziplinu naj bi bila prav gondola razlog, da se bodo obiskovalci vračali večkrat.

»Zagotovo bi bila gondola zanimivost, pa zipline tudi. Midva sva s Kranjske gore pa ga mamo v Planici, tako da sva se peljala in je fajn,« nam je povedal par srednjih let po obisku Vinariuma.

Gradnja stolpa in jeklenice za zipline naj bi se zaključila še letos. Za gondolo pa želi občina pridobiti gradbeno dovoljenje v začetku prihodnjega leta.

vir: sobotainfo.com