Občina si je za letošnje leto zastavila ambiciozen cilj, za prvi maj bi skuhali 3000 porcij bograča in se tako tudi uvrstili v Guinnessovo knjigo rekordov.

Svetovna prestolnica bograča je lani zaradi epidemioloških razmer žal bila primorana odpovedati tradicionalni Bogračfest, največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, so pa zato pripravili Dan bograča in se tako poklonili tej priljubljeni prekmurski jedi.

Ne ena, dve prireditvi z bogračem
Letos seveda upajo, da bodo epidemiološke razmere omogočale ponovno vrnitev tradicionalnega festivala v polni različici, obenem pa so si zadali še veliko ambicioznejši izziv.

"Svetovna prestolnica bograča ne moremo biti brez tega, da imamo tudi največji bograč. Ne samo, da se bo kuhalo tudi tekmovalni bograč, naša želja je tudi, da bi v letošnjem letu, ko je Slovenija tudi evropska regija gastronomije, skuhali 3000 porcij bograča, kar bi pomenilo, da imamo Guinessov rekord," razkriva želje župan Janez Magyar.

Največji bograč kot otvoritev druženja
V načrtih je tako, da bi v okviru praznovanje prvega maja priredili večjo prireditev in kot pravi župan na nek način otvorili ponovno dovoljeno druženje ter zbiranje ljudi. Organizacija prireditve bo seveda pogojena z aktualno epidemiološko situacijo, zato se bo odvila takrat, ko bo to le mogoče. Če ne za prvi maj, pa v juniju ali juliju.

"Ne glede na to, aktivnosti so že stekle in našim javnim zavodom sem dal nalogo, da se združijo in organizacijsko pripravijo. Mi kot občina bomo skušali v projekt vključiti krajevne skupnosti in turistična ter kulturna društva, ki delujejo na našem območju, da bi pomagali pri izvedbi," pravi Magyar, ki dodaja da se pogovarjajo o dveh možnih prizoriščih.

Prva varianta je v središču Lendave, kjer je tudi tradicionalni Bogračfest, toda kot poudarja župan kuhanje največjega bograča ne bo posegalo v ta tekmovalni festival, ki je na sporedu v avgustu. Kot druga možna lokacija, pa je v igri prizorišče v Petišovcih, kjer so v preteklosti v parku pod hrasti organizirali tombole.

Promovirali bodo gostince s tradicionalnimi jedmi
V okviru projekta evropske gastronomske regije pa v Lendavi pripravljajo tudi druge aktivnosti, med drugim želijo lokalne gostince pozvati, da bi v svoje jedilnike vključili tradicionalne jedi, tako Magyar, ki so jih nekoč kuhali naši starši in stari starši.

"Želja je, da bi te jedi naši gostinci dali v svoje jedilnike in s tem še povečali dodano vrednost svoje dejavnosti. Mi kot občina se zavezujemo, in na ta način tudi ponujamo roko gostincem, ki so prizadeti zaradi epidemije, da bi jih intenzivno promovirali v slovenskem in tudi mednarodnem prostoru, saj jim direktne finančne pomoči žal ne moremo dati," še pravi lendavski župan.

vir: sobotainfo.com