Republika Slovenija je v petek obvestila britansko družbo Ascent Resources, ki se ukvarja s črpanjem zemeljskega plina v Petišovcih, da bo 19. marca odgovorila na ponudbo o poravnavi.

Družba Ascent Resources je z Republiko Slovenijo v sporu zaradi zapletov pri pridobivanju dovoljenja za uporabo hidravlične stimulacije.

Naj spomnimo, Ascentov glavni očitek je, da so slovenske ustanove prekoračile roke v postopku odločanja o zahtevi za presojo vplivov na okolje pri postopkih hidravlične stimulacije vrtin v manjšem obsegu v Petišovcih. Poleg tega izpodbijajo odločitev Agencije RS za okolje (Arso), po kateri je presoja vplivov na okolje potrebna.

Predhodni postopek za ugotovitev, ali izvajanje hidravlične stimulacije manjšega obsega v vrtinah PG-10 in PG-11a vpliva na okolje, je bil začet že maja 2017. Takrat so na Arso dobili mnenje šestih strokovnjakov, vsi so zagotavljali, da takšna dejavnost nima vpliva na okolje.

Kljub temu so na Arso marca 2018 odločili, da bo presojo vplivov na okolje treba opraviti. Investitor se je pritožil na drugostopenjski organ, ministrstvo za okolje, ki pa je junija lani pritožbo zavrnilo. V Ascentu trdijo, da ARSO ni odločal nepristransko, saj je minister za okolje med postopkom večkrat podal izjave, ki so Ascent prikazale v negativni luči.

Septembra lani je Ascent formalno sprožil postopek za začetek tožbe proti Sloveniji pred arbitražnim sodiščem, neposredna pogajanja med Ascentom in Republiko Slovenijo pa so se začela lani oktobra.

V petek je slovenska stran Britance obvestila, da bo 19. marca lahko odgovorila na predlog poravnave. Ob tem je Republika Slovenija tudi zahtevala, da Ascent do 19. marca ne sproži nobenih arbitražnih postopkov. V Ascentu soglašajo z odložitvijo mednarodne arbitraže do predlaganega datuma.

Več o poravnavi iz Ascenta niso sporočili, dodali pa so, da pričakujejo konec pogovorov o poravnavi v štirih tednih, potem pa čim hitrejši podpis poravnalnega sporazuma, poročajo Finance.

vir: pomurec.com