Lendavski svetniki so na 15. seji, ki je potekala video konferenčno v prvem branju obravnavali predlog proračuna Občine Lendava za leto 2021 in 2022 in ga potrdili.

Predlagana proračuna sta ena najvišjih v zadnjih letih, predvsem zato, ker želi občina izkoristiti potencial, ki se ji ponuja na podlagi nove finančne perspektive 2021-2027, kateri so dodana nova, dodatna sredstva t.i. instrumenta za okrevanje »NextGenerationEU«. Gre za instrument, katerih sredstva so namenjena za okrevanje gospodarstva po svetovni pandemiji in za Vzhodno kohezijsko regijo sofinancirani s kar 85 % nepovratnih sredstev.

Občina Lendava je tako pripravljena, da v naslednjih proračunskih letih (predvidoma že v letu 2023) iz sredstev za okrevanje vzpostavi tri ključne projekte, ki bodo zagotovo imeli multiplikativne učinke v lokalnem okolju in sicer:

Večnamensko dvorano v ocenjeni vrednosti 12,6 milijona evrov.
Nad mestom Lendava do stolpa Vinarium (gondola z restavracijo) v ocenjeni vrednosti 8,1 milijona evrov.
Mednarodni kulturni center (blagovnica, hiša brez imena) v ocenjeni vrednosti 8 milijona evrov.

Oba proračuna sta investicijsko usmerjena
Načrtovani prihodki proračuna v letu 2021 znašajo 17,4 milijona evrov. Odhodki pa so načrtovani v višini 19,46 milijona evrov. Od tega je več kot polovica namenjena investicijam, in sicer 10.13 milijona evrov.

Načrtovani prihodki proračuna v letu 2022 znašajo 37.42 milijona evrov. Odhodki so načrtovani v višini 42.77 milijona evrov. Večino odhodkov predstvljajo investicijski odhodki, in sicer 33.48 milijona evrov oz. 78 odstotkov.

Med projekti, ki jih občina želi vzpostaviti v obeh proračunskih letih so med drugim Zipline Vinarium v ocenjeni vrednosti 0,2 milijona evrov, izgradnja prizidka k DOŠ 2 v ocenjeni vrednosti 1,3 milijona evrov, izgradnja prizidka k ZD Lendava v ocenjeni vrednosti 1,3 milijona evrov, prostori za Glasbeno šolo Lendava v ocenjeni vrednosti 1,2 milijona evrov ter obnova objektov v lasti občine in KS-ov v ocenjeni vrednosti 1,4 milijona evrov.

Predlagana proračuna občine sta uravnotežena, vzdržna in ambiciozno ter razvojno naravnana. Občina Lendava ima tako priložnost, da stopi na pot celostne preobrazbe v njeno »Zeleno prihodnost«. Občina bo proračunska primanjkljaja »pokrila« s prenosom presežkov sredstev iz preteklih let in zadolževanjem, so zapisali na Občini Lendava.

V času nadaljnje razprave, vse do druge obravnave obeh proračunov se omogoči in poziva vključitev strokovne javnosti, da podajo svoje pripombe. Rok za vlaganje pripomb k predlogoma občinskih proračunov je v skladu s Poslovnikom Občinskega sveta občine Lendava do 7. decembra 2020 do 10. ure (tj. najmanj 10 dni od obravnave).

Vir: Občina Lendava