Konec epidemije Covid 19, so izkoristili tudi vitezi s severozahoda Slovenije. Medtem ko so se pričele že razne vinogradniške prireditve, kjer vitezi pomagajo pri promociji vina in izobraževanju vinogradnikov in vinarjev, so pripadniki Pomurskega omizja Slovenskega reda vitezov vina, med sabo znova tekmovali in ugotavljali, kdo ima najboljšo domačo salamo.

V vinotoču Smej v Lendavskih goricah je član omizja Jože Hajdinjak, z zamudo obeležil Jožefovo, ter gostil svoje prijatelje - viteze. Poleg degustacije vrhunskih vin družine smej ter kulinaričnem razvajanju, je hkrati potekal nadvse zanimiv dogodek, kjer se je znova potrdilo, da vinski vitezi ne skrbijo zgolj za promocijo dobrih vin, kulturo pitja vina in usposabljanje na področju vinarstva, ter jim je blizu tudi kulinarika. Po pozdravu viteškega omizja za Pomurje Štefana Pavlinjeka, so člani Slovenskega viteškega reda-Omizje za Pomurje, izvedli 6. "Viteško salamijado". Kot nam je povedal Pavlinjek, je dolžnost vitezov tudi svetovanje o tem katero  vino gre h kateri hrani. Že pred šestimi leti pa so se odločili še oceniti domače salame, saj v zimskem času na območju kjer delujejo je veliko ljubiteljskih mesarjev ki izdeluje te dobrote in med njimi so skoraj vsi tudi člani in članice viteškega reda. Letos je ocenjevanje bilo nekoliko manj domačih salam, saj so jih najverjetneje v "karanteni" že pojedli, kot je dejal eden izmed prisotnih.

Štirinajst od 20 članic in članov Pomurskega omizja Slovenskega viteškega reda, je med degustacijo vin in ob domačem kruhu, tokrat poskusilo in ocenilo 14 domačih salam. Čeprav so bile vse kakovostne, so izbrali pet najboljših. Ocenjevali so : okus, prerez-izgled, barvo, teksturo in vonj, ter zunanji izgled. Na koncu je v ostri konkurenci največ točk zbrala salama enega od mlajših vitezov, znanega gostilničarja Marjana Krambergerja( Gostilna Eder- Kramberger, Sveta Ana v Slovenskih goricah). Za njim so se uvrstili Milan Kolarič, Jože Puhan, Zlatko Borak ter Damijan Breznik. Vsi udeleženci so prejeli lepe praktične nagrade, za katere so sami poskrbeli.

vir: bakos.si