Več kot eno uro so igrali z dvema igralcema manj, a samozavestno dobili "loterijo" in pobrali vstopnico za zgodovinski prekmurski finale v Pokalu Slovenije. A Nafta bo šla v boj z Muro močno oslabljena, tako zaradi kazni kot neigranja 2. SNL-ju.
"Ni bilo ravno veliko izbire, saj je bilo samo še 8 igralcev," je zmagoviti trener Dejan Dončić v smehu začel pripovedovati o izbiri strelcev enajstmetrovk, ki so odločile drugoligaški polfinalni par Pokala Slovenije
Nafta - Radomlje 5:3.

Strelce 11-m določili igralci med seboj
"Izbirali smo po tem, kako so se sami fantje počutili, nisem želel izvajati nobenega pritiska. Streljali so tisti, ki so želeli. Iskreno ne vem, kdo je bil predviden za petega strelca, ker je to urejal pomočnik trenerja. Sem jim popolnoma prepustil, naj se med seboj zmenijo," je Dončić priznal, da ni bil neposredno vpleten in so si sami igrali določili vrstni red.


Raduha z ubranjenima 11-metrovkama poskrbel za prekmurski finale
Zadevali branilci, grešila rezervista
Zadeli so prav vsi štirje: Mitja Novinič, Rok Pirtovšek, Žiga Živko in Roland Paku. Petemu in bilo potrebno, saj je vratar Florijan Raduha po sijajni predstavi med tekmo nato ubranil še dve enajstmetrovki - veteranu Jaki Štromajerju in Robiju Jakovljeviću. Zanimivo, da so bili za Nafto uspešni kar trije branilci, medtem ko sta pri Radomljah zapravila strel z bele točke dva rezervista.

"Zgodovinski uspeh našega kluba, da se ne bo v letu 2020 govorilo samo o koronavirusu, temveč tudi, da je Nafta v finalu," je poudaril nasmejani Dončić, ki vodi lendavski klub šele od božiča dalje, zaradi pandemije pa je lahko vodil šele svojo tretjo uradno tekmo - še tretjo v gosteh in tretjič zmagal.

Ko ti izključitev, da krila
"Prvi rdeči in takoj še druga izključitev nas je kar prebudila, dala dodatne energije. Dobro smo se postavili v obrambi, a hkrati sem fantom naročil, da želim kaj narediti tudi v napadu. Težko je 60-65 minut samo braniti, a smo vseeno prišli do priložnosti ali dveh," je paradoks dodatnih moči zaradi izključitev opisal trener Lendavčanov, ki so kljub številčni oslabljenosti in podaljškoma 2 x 15 minut opravili le dve od petih možnih menjav.

"Energija je bila, ni bilo potrebe po menjavah. Vsi so želeli in lahko igrali. Dali so zadnje atome moči. V položaju kakršnem smo bili, dobiš adrenalin, ki ti da 20-30 odstotkov in te ponese, a tudi izčrpa do konca," je odločitev pojasnil Dončić, nekdanji trener Triglava Kranj.

V finalu brez prvih dveh napadalcev in Noviniča
A po prvem preboju Nafte v pokalni finale, bo že danes bolela glava zaradi nediscipline. Izključena kapetan Vedran Vinko in napadalec Jaka Bizjak ter še strelec tako fantastičnega vodilnega gola kot prve 11-m Mitja Novinič zaradi nabranih kartonov ne bodo mogli igrati v finalu 24. junija. Pri tem je Nafta 1903 še dodatno prikrajšana, ker bi se ob rednem igranju 2. SNL rdeča kartona Vinka in Bizjaka upoštevala že na naslednji uradni tekmi, medtem ko bi kazen Noviniča zaradi dosežene meje rumenih kartonov veljala le za pokalno tekmovanje.

Najprej finale z Muro, nato bomo lahko govorili o Evropi.

Novinič o možnosti preboja v Evropo, če bi se 2. SNL igrala, bi Vinko in Bizjak bila na voljo
"Danes se bomo poveselili, nato pa bom jutri razmišljal o tem," se Dončić ni želel spotikati o odločitev Nogometne zveze Slovenije, da se prekine tekmovanje v 2. SNL, zaradi česar bo zdaj Nafta pošteno oslabljena za zgodovinski prekmurski finale. "Najpomembnejše je, da smo v finalu," se trener tudi ni zadržal pri napovedih za derbi z Muro, ki bi odločal o prvi slovenski lovoriki v sezoni 2019/20.

Zato pa imajo naftaši pripravljen načrt priprav: "Imamo že načrtovano za sredo pripravljalno tekmo z Gorico. Smo dogovorjeni, da jim uslugo nato vrnemo pred njihovimi dodatnimi kvalifikacijami za Prvo ligo".

Raduhi pomembne informacije podal Šeliga
Veliki junak drugega polfinala je bil 23-letni vratar Florijan Raduha, ki je kariero začel v Odrancih, član Nafte pa je od poletja 2017, v drugi slovenski nogometni ligi pa je zbral 71 nastopov. Levji delež je opravil že v rednih 90 minutah in nato še v dodatnih 30 minutah, tudi z dodatnim oklepanjem žoge in počasnejšim izvajanjem začetnega udarca, da bi tako soigralcem priskrbel nekaj dragocenih sekund premora.

"S tem, da malo zavlačuješ tekmo po vsakem predložku in ujeti žogi pomagaš ekipi. Nenazadnje smo igrali kar z dvema igralcema manj in še podaljške. Na srečo se je razpletlo v našo korist, hvala Bogu. Nič, gremo v finale," je Raduha odkrito priznal taktično zavlačevanje.

Za branjenje enajstmetrovk ima jasen načrt: "Moraš ostati miren do konca, skoncentriran. Bistvena je mirnost in čakati do konca. In potem se zgodi obramba. Danes se je nam to zgodilo dvakrat. Smo se pogovarjali pred tekmo s trenerjem Šeligo. Imel sem nekaj informacij. Na koncu, če imaš srečo ..."

In kaj se lahko pričakuje na finalnem obračunu s Sobočani za lovoriko? "Derbi, možno je prav vse," je bil kratek vratar, ki je odločil sredin dvoboj v NNC Brdo.

Prvaki leta 1946 in zdaj v finalu pokala
Mitja Novinič je bil drugi ključni mož Naftinega največjega klubskega uspeha v samostojni Sloveniji - leta 1946 je bila predhodnica že prvak Slovenije, s čimer si je kot prvi slovenski klub priigrala nastop v najmočnejši jugoslovanski ligi po 2. svetovni vojni.

Mitja Novinič o vratarju Raduhi.
Sproščeno in samozavestno v 11-m
"Zelo težka tekma. 120 minut. Odigrati večino tekme z dvema igralcema manj. Čestitke fantom, strokovnemu štabu. Odločila je glava, ostali smo mirni. Nasprotniku nismo pustili dihati. Na koncu smo ostali zbrani pri 11-m," je pripovedoval strelec izjemnega zadetka z razdalje v 12. minuti. "Še pred 11-m smo si povedali, da se bo zgodilo, kar se bo. Da smo odgarali. V izvajanje 11-m smo šli sproščeno in samozavestno," je 29-letnik iz Petišovcev potrdil, kaj je bilo ključno za natančno izvajanje kazenskih strelov.

"Enkrat pred tremi leti smo z dvema igralcema manj ravno proti Muri v 2. SNL uspeli izenačiti prav v zadnji minuti za 2:2," je Novinič spomnil, da ne gre Nafte odpisati kljub le statusu drugoligaša in kadrovske oslabljenosti.

Nesojeni sanjski finale, ki bi se moral igrati v Fazaneriji
Pred Nogometno zvezo Slovenije je zdaj prej kot vprašanje (ne)širitve dilema, kaj se da še storiti s pokalnim finalom. Prekmurski finale Mura - Nafta bi bil sanjski scenarij, če ne bi izbruhnila epidemija. Po prvotnem načrtu bi se namreč moral finale igrati v Murski Soboti na stadionu v Fazaneriji.

Ob zeleni luči države, da se lahko nadaljujejo športna tekmovanja, se je NZS hitro odločila, da se polfinale pokrajša na eno tekmo, vsa tri odločilna srečanja pa odigra na nevtralnem igrišču v Nacionalnem nogometnem centru Brdo. A če se na Hrvaškem že v teh dneh vračajo gledalci na tribune, z gledalci na tribunah se je odigral tudi finale pokala na Madžarskem ... Po drugi strani se ve, da z upoštevanjem omejitev kot so obvezne proste vmesne vrste in dodatni nezasedeni sedeži, lahko na tribune največjih treh slovenskih stadionov spravili le zelo omejeno število zvestih navijačev Mure in Nafte. Zagotovo tema, ki danes razburja domišljijo nogometno evforičnih Prekmurcev.

vir: www.rtvslo.si