Upravno sodišče je v sporu glede črpanja plina v Petišovcih s stimulacijo vrtin, ki ga načrtujeta britanski Ascent Resources in njegov slovenski partner Geoenergo, pritrdilo Agenciji RS za okolje (Arso), da je pred izdajo dovoljenj treba izvesti presojo vplivov na okolje. V Geoenergu odločitev sodišča obžalujejo.
Ascent Resources je javnost v torek obvestil, da je slovensko upravno sodišče sprejelo odločitev glede pritožbe Geoenerga na odločitev Arsa. Agencija je marca lani odločila, da je treba za nameravano črpanje plina s stimulacijo vrtin izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje, junija lani je temu pritrdilo tudi okoljsko ministrstvo. Geoenergo se je zato obrnil na upravno sodišče, ki pa je prav tako pritrdilo, da je presojo vplivov treba izvesti.

Britanci so ob tem dodali, da so že začeli priprave na postopek ugotavljanja vplivov na okolje, hkrati pa izdelujejo načrt razvoja plinskega polja in stimulacije vrtin.

Odločitev upravnega sodišča pa bo, kot so zapisali, skupaj z drugimi državnimi odločitvami predstavljala "pomemben dokaz" v tožbi, ki bi jo proti državi lahko v prihodnje še vedno sprožili partnerji.

V Geoenergu so danes zapisali, da odločitev sodišča obžalujejo. Družba "ocenjuje, da izvedba presoje za nameravani poseg, ki se je v preteklosti že večkrat izvedel v skladu slovensko zakonodajo, ni potrebna". Prav tako so izpostavili, da bo imela sodba negativne posledice za "že tako nerazumno dolge administrativne postopke, ki onemogočajo ohranjanje obstoječe proizvodnje plina".

Obenem pa so napovedali, da bodo v skladu z odločitvijo sodišča in Arsa začeli s pripravami na postopek presoje vplivov na okolje.

Ascent in Geoenergo si za dovoljenje za stimulacijo vrtin PG-10 in PG-11A prizadevata že od maja 2017. Državo želita partnerja tožiti zaradi dolgotrajnih postopkov oz. neupoštevanja mednarodne zakonodaje.

Prejšnji teden je sicer Ascent Resources vlagateljem sporočil, da bo vztrajal pri načrtu pridobivanja plina v Petišovcih s stimulacijo vrtin. Do konca leta pričakuje pridobitev potrebnih dovoljenj. Koncern je takrat med drugim izpostavil menjavo slovenske vlade in izrazil "vse večje zaupanje v možnost, da bo projekt prejel potrebna dovoljenja".

"Razvoj in proizvodnja ogljikovodikov v Prekmurju še vedno ostaja eden izmed ključnih gospodarskih projektov za razvoj severovzhodne Slovenije, ki bi zagotavljal večjo energetsko neodvisnost Slovenije," pa so prepričani v Geoenergu. Nove investicije v tej dejavnosti zagotavljajo ohranitev delovnih mest in dajejo priložnost prekmurski energetski industriji za nov zagon, menijo.

Geoenergo je v 50-odstotni lasti Petrola in 50-odstotni lasti Nafte Lendava.

vir: sta