V organizaciji Uprave RS za zaščito in reševanje, Izpostava Murska Sobota, Območnega združenja Rdečega križa Lendava in Občine Lendava, je v soboto potekalo 25. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa.

Na tekmovanju je sodelovalo dvanajst ekip prve pomoči in sicer ekipa Občine Lendava, Občine Ljutomer, Mestne Občine Murska Sobota, OZRK Lendava, OZRK Ljutomer I,  OZRK Ljutomer II, OZRK Gornja Radgona I, OZRK Gornja Radgona II, OZRK Murska sobota, GFM Ljutomer, CZ Lenti, CZ Őrség-Goričko-Raab in RK Čakovec.

Pred začetkom tekmovanja je ekipe pred Gledališko in koncertno dvorano Lendava pozdravil župan Občine Lendava Janez Magyar in v svojem nagovoru poudaril pomen tovrstnih preverjanj, tudi zato, ker so priložnost, da pritegnejo pozornost širše javnosti; prispevajo k ozaveščanju o pomenu nudenja prve pomoči, se predstavi oprema, organiziranost organov in služb, ki sodelujejo pri različnih nalogah zaščite, reševanja in pomoči. Prijavljenim ekipam je zaželel prijetno druženje in upešno tekmovnaje ter se zahvalil organizatorjem saj: „Naša družba take humane ljudi nujno potrebuje.”

Cilj preverjanja

»Cilj, ki ga tovrstna preverjanja usposobljenosti zasledujejo, je obnavljati praktično znanje članov ekip in s tem vzdrževati njihovo stalno usposobljenost za nudenju prve pomoči v primeru nesreč v različnih okoliščinah. Pri članih ekip se vzbudi težnja po čim boljšem izvajanju prve pomoči, nenazadnje je namen tudi predstaviti širši javnosti dejavnost in opremo organov, enot in služb Civilne zaščite, RKS, gasilcev, policije, potapljačev, kinologov, nujne medicinske pomoči, gorsko reševalne službe ter drugih,« je povedal vodja izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Martin Smodiš.

Delovna mesta

Ekipe so v sklopu preverjanja opravljale preizkus praktičnega znanja na štirih delovnih mestih in na 16 realistično prikazanih poškodbah. Dvanajst ekip prve pomoči je svoje znanje pokazalo pri nudenju prve pomoči poškodovanim in obolelim, pomoči pri izvajanju triaže, pomoči pri dekontaminaciji poškodovanih ali obolelih, sodelovanju pri prevozu lažje poškodovanih in obolelih, sodelovanju pri negi poškodovanih in obolelih ter sodelovanju pri izvajanju higiensko-epidemioloških ukrepov.

Delovna mesta so bila razporejena po različnih lokacijah sredi Lendave, v mestnem parku Roža, po Mlinski ulici, na parkirišču ob Kolodvorski ulici ter pri DSŠ Lendava.

Rezultati

Ekipe so bile glede na starostno sestavo in ustanovitelja razdeljene na tri kategorije. Najvišje uvrščena ekipa iz »A« kategorije RKS OZ Gornja Radgona II, je dobila pravico do udeležbe na državnem preverjanju, ki bo oktobra na Ptuju.

VIR: lendava.si /T. Galič