Arso izdala dovoljenje za novo plinsko rafinerijo. Dovoljenje je brez pomena, če ne bo dovoljenja za povečano črpanje plina.
Agencija za okolje (Arso) je 28. marca izdala okoljevarstveno dovoljenje (OVD) za rafinerijo za čiščenje surovega plina v Petišovcih, s katero bi posodobili obstoječo centralno plinsko postajo (CPP). CPP sicer še deluje, vendar nima možnosti čiščenja plina s postopkom, v katerem bi mu odvzemali vodo in žveplo. Odločba še ni pravnomočna, saj imajo stranski udeleženci v postopku petnajst dni časa, da se na sklep pritožijo. Ko bo dovoljenje pravnomočno, bo to tudi javno objavljeno.

Na postopek se torej lahko spet pritoži društvo Alpe Adria Green, ki je to skupaj s Slovenskim E-forumom storilo že leta 2015, ko je okoljska agencija za rafinerijo prvič izdala okoljsko dovoljenje. Pritožba je takrat slonela na tem, da vlagateljem ni bilo treba predhodno izvesti presojo vplivov na okolje, dejansko pa so z njo želeli posredno ustaviti sporne postopke za pridobivanje plina. Zadevi sta namreč soodvisni. 

Okoljevarstveniki se o morebitni pritožbi še odločajo, čeprav vse kaže, da bodo zdaj od tega odstopili. Kot rečeno je predelava plina povezana z njegov pridobivanjem, tega pa je okoljska agencija prejšnji mesec ustavila s sklepom, da je za načrtovano hidravlično stimulacijo plinski vrtin potrebno predhodno izvesti presojo vplivov na okolje. To je vidno razburilo angleške vlagatelje, družba Ascent pa je že napovedala tako tožbe proti slovenski državi kot tudi, da bodo kljub takšnemu sklepu nadaljevali s postopki za pridobitev okoljskega soglasja.

Ali je potem ob zaenkrat ustavljenem poseganju v plinske vrtine sploh še smiselno vlaganje v plinsko rafinerijo? Naprava, za katero je okoljska agencija izdala OVD, je načrtovana za  predelave plina v večjem obsegu od sedanjih količin plina, ki ga pridobivajo zdaj ter ga potem neočiščenega preko CPP, ki je bila v lasti družbe Petrol Geoterm oziroma zdaj v lasti novo ustanovljene družbe Petrol Geo, prodajajo dvema porabnikoma v lendavski industrijski coni, preostanek pa pošiljajo po plinovodu hrvaški družbi Ina. Prag ekonomičnosti vlaganj v rafinerijo je seveda poznan le vlagateljem, dejstvo pa je, da kljub ugotovljenemu nahajališču plina, realno tega v Petišovcih ni. Kajti, četudi bi morda okoljska agencija v prihodnje izdala dovoljenja za novo hidravlično stimulacijo, je učinek tegana na povečano količino načrpanega plina le za kratek čas. Morda spet za največ pol leta. Tako je bilo po prvič izvedeni stimulaciji in zagnani plinski vrtini (Pg-10) januarja 2017.

VIR: vecer.com / Majda H. / Andrej P.