Razgledni stolp Vinarium ima dva skrbnika, enega za upravljanje in drugega za trženje. Napovedi o rasti obiska so presežene za osem let.
Turistično zvezo Lendava vabi (TZLV), ki ima v lendavski občini pomembno vlogo v turizmu, bo tudi naslednji dve leti vodil dosedanji predsednik Janez Somi. Na volilni skupščini je dobil dva glasova več kot protikandidatka Martina Bukovec, v lendavskem zavodu za turizem in razvoj odgovorna za področje turizma, hkrati pa skrbi za marketinške aktivnosti, razvoj in trženje razglednega stolpa Vinarium, ki ga je občina kot lastnica objekta lani ponovno dala v soupravljanje TZLV.

O vodstvu lendavske turistične zveze v glavnem odločajo predstavniki društev, čeprav je njena vloga širša od spodbujanja in povezovanja društev ter njihove prepoznavnosti v okolju. Sodeluje tudi pri organizaciji turističnih prireditev, velik pomen pa je dobila z upravljanjem razglednega stolpa. Zato so tudi skupni prihodki TZLV razmeroma visoki; lani so znašali nekaj več kot 341 tisoč evrov (letos naj bi bili že 427 tisoč), presežek prihodkov nad odhodki pa je bil 25 tisoč evrov. "S tem da vsak večer steče v občinski proračun ves pobrani denar od prodanih vstopnic, nam ostane le delež za povračilo stroškov, ki jih imamo s tem," je poudaril predsednik TZLV.


O sodelovanju, pogodbah in stroških

TZLV in lendavska občina sta pogodbo o soupravljanju razglednega stolpa nazadnje sklenili februarja lani za dobo treh let. Podpisnici sta se dogovorili, da občina dobi denar od prodanih vstopnic in najemnino za štiri brunarice ob stolpu, zagotovi pa dobrih 16 tisoč evrov na mesec za plače in druge s tem povezane stroške. To je skupaj dobrih 580 tisoč evrov v treh letih. Prav tako občina poravnava vse materialne stroške, ki so povezani z delovanjem stolpa. Takšna pogodba sloni na predpostavki, da bo Vinarium obiskalo pričakovano število obiskovalcev. A to je dejansko povezano z uspešnostjo trženja stolpa, kar pa je občina zaupala drugemu izvajalcu, Zavodu za turizem in razvoj Lendava. Tudi ta pogodba je bila sklenjena lani v skupni vrednosti 270 tisoč evrov in za dobo treh let.

Somi je na vprašanje, ali je takšna delitev smiselna, odgovoril: "Lastnik je tisti, ki odloča in ki je tudi takšno delitev sprejel. Vendar ni bistveno to, ali je delitev smiselna ali ne, bistveno je, ali je sodelovanje dobro. Vem, da naši zaposleni sodelujejo z Martino Bukovec, in sodelovanje na najvišji ravni od njih tudi zahtevam."

Ni interesa za prodajo pijače
Stolp Vinarium je novembra lani obiskal tristotisoči obiskovalec, s tem so bile napovedi o letni rasti števila obiskovalcev ob odprtju stolpa septembra 2015 že presežene za osem let, po številu obiskovalcev v prvih treh mesecih tega leta si dober obisk obetajo tudi letos. Somi priznava, da trženje pomembno prispeva k dobri obiskanosti, vendar bi morala zdaj o novih vsebinah in vlaganjih, s katerimi bi rasla obiskanost, razmišljati tudi občina.

Šibka točka Vinariuma je skromna gostinska in vinska ponudba, saj zelo dobro obiskana turistična atrakcija ne pritegne lokalnih ponudnikov. Novembra lani je najemno pogodbo za dnevni bar prekinila dotedanja najemnica, in ker se na ponudbo za najem ni odzval nihče, je dejavnost prevzela kar turistična zveza.

Prav tako so na razpis za najem štirih brunaric prejeli le eno ponudbo. "Čeprav je razpis že potekel, bi tudi zdaj z veseljem sprejeli gostinske ponudnike, ne le iz lendavske občine," je povedal Somi in dodal, da če zanimanja ne bo niti za to, bodo za ponudbo poskrbeli sami. S tem bodo izpolnili pogodbeno obveznost, ki med drugim določa, da upravljavec stolpa zagotavlja ponudbo na visoki kakovostni ravni, in še nekaj zaslužili. Kajti TZLV plačuje občini za brunarice 1705 evrov najemnine na mesec.

VIR: vecer.com / Majda Horvat / JURE ZAUNEKER