V kupoli razglednega stolpa Vinarium Lendava bodo ob 17. uri odprli četrto razstavo velikonočnih pirhov štirih dežel. Na njej se bo do konca aprila predstavljalo 21 razstavljavcev iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije.

V razstavnih vitrinah Vinariuma v Dolgovaških goricah bodo na ogled pretežno pirhi, nastali v različnih tehnikah, med katerimi sta najbolj razširjeni tehnika batik, kjer s posebno pisalko nanašajo stopljen vosek na jajce, ter tehnika praskanja, pri katerem na pobarvano jajce z ostrim nožkom praskajo različne, predvsem spomladanske motive.

Med razstavljavci sta letos prvič tudi mojstrica domače obrti s tipičnimi belokranjskimi pisanicami ter izdelovalec posebnih velikonočnih pisanic iz Novega Sada, sicer član lokalnega kulturno-turističnega društva, ki gosja, račja, kokošja in celo nojeva jajca pretvarja v prava umetniška dela.

Na ploščadi pred stolpom bo na razstavo obiskovalce vabila tudi pisanica velikanka, ki je nastala izpod čopičev umetnikov naive iz hrvaške Molve z motivi prizorov štirih letnih časov in je plod tesnega prijateljskega sodelovanja med Turistično zvezo Lendava vabi in Turistično skupnostjo Koprivniško-križevske županije.

Ob razstavi je nastal tudi priložnosti katalog.

V tednu pred veliko nočjo, med 12. in 14. aprilom, bo v zgornjem preddverju Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi na ogled tudi razstava Pirhi, vino in velikonočni izdelki.

VIR: STA.si