Galerija-Muzej Lendava se poteguje za naslov najboljšega slovanskega muzeja in najboljšega slovanskega naravnega in kulturnega spomenika.
Minuli teden sta se v Lendavi mudila dva člana žirije za nagrado Živa 2019, ki sta si med drugim ogledala lendavski grad, prostore Muzeja dežnikarstva in meščanstva na Glavni ulici ter sinagogo.

Za nagrado Živa, poimenovano po slovanski boginji Živi, se letos poteguje 26 muzejev iz več slovanskih držav. Lanskemu zmagovalcu, Muzeju emigracij v mestu Gdynia na Poljskem, so prvič v zgodovini podeljevanja nagrade namenili tudi finančno nagrado v višini 3.000 evrov.

V boj trije slovenski muzeji
V igri za naziv najboljšega slovanskega muzeja ter najboljšega slovanskega kulturnega in naravnega spomenika sta v Sloveniji še dve ustanovi, in sicer Mednarodni grafični likovni center (MGLC) iz Ljubljane ter Posavski muzej Brežice. Kljub močni konkurenci pa direktor Galerije-Muzeja Lendava ostaja optimističen:

“Za omenjeni naziv se potegujemo po priporočilu slovenskih žirantov, ki so v preteklosti že bili naši obiskovalci, naše delo poznajo in vedo, da smo v Sloveniji prepoznaven muzej. Ti so torej dejali, da bi bilo dobro, če bi se na takšen izbor prijavili tudi mi, kar smo tudi storili,” razlaga Dubravko Baumgartner, direktor Galerije-Muzeja Lendava.

Medtem ko bodo slovenski žiranti ocenjevali ustanove v tujini, bosta slovenske kandidate ocenila žiranta Gordan Nikolov iz Makedonije in Pavel Douša iz Češke. Kot pojasnjujejo v vodstvu lendavske Galerije-Muzeja, je prvi direktor Nacionalnega muzeja v Skopju, drugi pa direktor Muzeja agrokulture, približno 50 kilometrov oddaljenega od češke prestolnice.

Za naš zavod to že sedaj pomeni veliko, v primeru imenovanja, razglasitev bo namreč letos potekala v Črni gori, natančneje v Kotorju, pa bi to vsekakor pomenilo največ kar lahko. Mi se trudimo, kolikor se le da. Imenovanje bi za nas pomenilo neke vrste priznanje, vse pa je seveda v rokah žirantov,” zaključi Baumgartner.

VIR: sobotainfo.com