Lendavski občinski svet zaradi neučinkovitosti razpustil programski svet EPK. Gradivo, s katerim bi se Lendava potegovala za kandidaturo, ni pripravljeno. Anton Balažek protestno zapustil sejo občinskega sveta.

Lendavski občinski svet je potrdil sklep, s katerim je razpustil ožji programski svet za pripravo kandidature za evropsko prestolnico kulture. V  obrazložitvi sklepa piše, da je bilo njegovo delovanje neučinkovito, njegova vloga glede priprave gradiva za kandidaturo pa nejasna. Anton Balažek je zahteval umik točke z dnevnega reda seje, ker da je gradivo žaljivo za člane programskega sveta, vendar s predlogom ni uspel. Pred začetkom obravnave te točke je sejo zapustil.

Ožji programski svet za pripravo kandidature je štel sedem članov: Aleš Šteger, Dejan Süč, Atilla Pisnjak, Dubravko Baumgartner, Sabina Šinko, Melita Kontrec in Bojan Vogrinčič. Prvih šest je občinski svet potrdil oktobra 2017, sedmi pa je bil imenovani konec leta 2018.

Namesto ožjega programskega sveta naj bi se zdaj oblikovale delovne skupine, v katerih bi sodelovali strokovnjaki iz številnih področij, v njih pa bi vključili več kot petdeset domačinov in Lendavčanov, ki delujejo drugje.

Razpustitev ožjega programskega sveta, ki naj bi bil po navedbah v gradivu smiseln šele takrat, ko bi bila kandidatura že dobljena, in ustanovitev delovnih skupin, dejansko pomeni povsem drugačen pristop pri pripravah Lendave za kandidaturo.

VIR: vestnik.si