Fotografsko razstavo sta pripravila Fotografsko društvo Pannonia in Galerija Muzej Lendava.

V razstavnih prostorih lendavskega gradu so odprli peto mednarodno fotografsko razstavo z naslovom Pannonia Reflections, ki sta jo pripravila Fotografsko društvo Pannonia, ki ima sedež v Čentibi, in Galerija Muzej Lendava. Na ogled bo do konca februarja.

Razstavo je odprl mojster fotografije Matej Peljhan, ki je tudi bil v tričlanski komisiji, ki je ocenjevala fotografije, ki so prispele na natečaj. V komisiji sta ob njem bila še mednarodno priznana fotografa Andreja Peklaj in Szilard Varga.

Predsednik Fotografskega društva Pannonia Davor Dolenčić je ob tem povedal, da je razstava Pannonia Reflections mednarodni projekt, v katerem sodelujejo fotografi iz vsega sveta, uresničujejo pa ga pod pokroviteljstvom ter s strogimi pravili Mednarodne zveze za fotografsko umetnost (FIAP), Fotografske zveze Slovenije in Fotografske zveze Združenih držav Amerike. Fotografsko društvo Pannonia je dobilo od teh organizacij patrionat za pripravo mednarodne razstave.

V začetku avgusta lani so objavili fotografski natečaj na spletnih straneh Mednarodne zveze za fotografsko umetnost in Fotografskega društva Pannonia. Fotografi so lahko izbirali med petimi temami: pokrajina, ženska,voda, prosta barvna in prosta črno-bela fotografija. Do konca novembra je na razpis svoje fotografije poslalo 441 avtorjev iz 52 držav, ki so poslali skupaj 6779 fotografij. Komisija je ocenjevala kreativnost in originalnost, pa tudi tehnično dovršenost fotografije. Vse fotografije so bile s šifro, tako, da člani komisije niso vedeli, kdo je avtor. V ožji izbor za priznanja je prišlo 86 fotografij, ki jih je ustvarilo 80 avtorjev iz 29 držav. Te in še trideset drugih najbolje ocenjenih je na ogled na razstavi v Lendavi. V vsaki od petih kategorij so podelili priznanja za tri fotografije.

Ob odprtju razstave je Fotografska zveza Slovenije podelila članom fotografskih društev razstavljalske naslove, ki so jih prejeli tudi fotografi iz pokrajine ob Muri.

VIR: vestnik.si / Foto J. Gabor