V zadnjem času se močno povečuje zanimanje madžarskega kapitala za vlaganja v Slovenijo. Banka OTP si ogleduje projekt Emonika, madžarska investicija v 2. tir še ni razjasnjena, madžarskemu podjetju prodajajo Terme Lendava.

Čez dva tedna bo skupščina družbe Sava Turizem, na kateri bodo iz njenega premoženja izčlenili Terme Lendava, kar bo olajšalo prodajo madžarskemu kupcu - državnemu podjetju Comitatus. A na poti do uresničitve prodajne pogodbe, sklenjene junija lani, je še nekaj ovir, tudi politično nasprotovanje, ugotovlja novinarka Točke preloma, Darja Zupan.

Kljub že večkrat jasno izraženemu nasprotovanju gospodarskega ministra, Sava oz. Sava turizem pri prodaji Term Lendava madžarskemu Comitatusu vztraja. Vodi jo zgolj ekonomski interes, pravijo. “Gre za čisto ekonomsko odločitev. Ta kupec, ki je prišel, je pač ponudil najboljše pogoje. Mislim, da so pogoji zelo dobri," pojasnjuje redsednik upravnega odbora Save Klemen Boštjančič.

Za precej dotrajan hotel Lipa, apartmajsko naselje Lipov gaj, kamp, pet hotelskih bazenov in zemljišče v neposredni bližini nogometnih igrišč, na katerem je mogoče zgraditi še en hotel, bodo Madžari odšteli devet milijonov evrov, napovedali so tudi večmilijonska vlaganja. Kot pravi Klemen Boštjančič ta destinacija zahteva zelo velika vlaganja in to je tudi eden od razlogov, zakaj jo Sava prodaja.

"Izstopiti po podpisu pogodbe ni enostavno"
Del izkupička od prodaje bodo namenili za obnovo drugih destinacij, del pa za odplačilo posojil. Neuradne informacije o pritisku države, da naj bi Sava v zameno za upravljanje portoroških hotelov pogodbo z madžarskim kupcem razdrla, Boštjančič zanika: "To prvič slišim. Sava zdaj iz tega ne more več izstopiti, pogodba je podpisana. Izstopiti po podpisu pogodbe ni enostavno. Zdi se mi, da se tovrstne zgodbe zelo politizirajo. Lahko rečem le, hotel v Lendavi stoji, kjer stoji, in ne da se ga odpeljat iz Lendave.”

Kupec Term Lendava je sicer v 100-odstotni državni lasti. V Točki preloma so na Madžarskem povprašali, kakšno je pravzaprav to podjetje. Rádi Antónia, madžarska novinarka pri Atlatszo, pravi, da je Comitatus podjetje, ki je v lasti madžarske družbe za upravljanje državnega premoženja. To je denar madžarskih davkoplačevalcev.

Lendavski župan Janez Magyar vstop madžarskega kapitala pozdravlja, saj prinaša nova delovna mesta in večji ugled lokalne skupnosti: “Zdajšnja lastnica Term Lendava je zamudila priložnosti, ker ni vlagala v to območje, kot bi morala. Ko ima podjetje nekega pravega lastnika, ima potencial narediti neko dodano vrednost. Dodana vrednost je za nas dobra, zaposlujemo lahko, na višji ugled postavimo ugled Lendave. Hotel ostane tukaj, nihče ga ne more odnesti, niti vroče vode ne."

Potrebujejo še koncesijo za termalno vodo
Pri prodaji pa se še lahko zaplete, saj mora novi lastnik na ministrstvu za okolje in prostor zaprositi tudi za koncesijo za izrabo termalne vode. Vesna Ugrinovski, v.d. generalne direktorice Direktorata za vode, pojasnjuje, da se koncesija prenese z izdajo odločbe, odločbo pa izda vlada. "Kar pomeni, da avtomatičnega prenosa koncesije ni, na MOP pa nismo prejeli še nobene pobude za prenos koncesije v tem primeru.”

To naj bi se zgodilo po opravljeni transkaciji. Klemen Boštjančič meni, da je “prenos koncesije eden od pogojev za zaključek transakcije." In če tega ne bo? "S tem se bomo takrat ukvarjali, ko bo do tega prišlo."

"Malo je možnosti v okviru prostega pretoka kapitala znotraj EU, da lahko država kaj stori. Ampak nekaj jih je. Ravno koncesija pri vodah ali pa strateške usmeritve, to so vse možnosti, ki jih država ima," pa o tem pravi ekonomist Bogomir Kovač.

Naložbe v nogomet
Zanimanje za nakup term je nedvomno povezano z madžarskimi naložbami v nogomet. Madžarska vlada je za razvoj sodobne nogometne akademije v Lendavi do zdaj namenila že okoli šest milijonov evrov. Na petih hektarijh bo poleg igrišč in spremljevalnih objektov še prostor za rekreacijo občanov in športni turizem.

Župan Lendave meni, da so investicije prava smer, da zagotavljajo zaposlenosti, torej so dobrodošle. Občina Lendava je Madžarom brezplačno stavbno pravico podelila za 20 let, nato pa bo vsa infrastruktura prešla v občinske roke. Objekti bodo stali za Termami Lendava, v katerih naj bi zagotavljali prenočišča za udeležence nogometne akademije.

VIR: rtvslo.si