Gospod predsednik vlade Marjan Šarec, pozivam vas, da vaša vlada dobro premisli in ne podpiše koncesije (kar je njena pristojnost) za uporabo termalne vode v Termah Lendava. Poslušala sem vaš govor na osrednji državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Dotaknile so se me vaše besede o domoljubju. Zavrnitev podpisa koncesije ni v prvi vrsti gospodarska, ampak domoljubna odločitev. Lepo ste dejali, da je domoljubje pravica, »predvsem pa dolžnost vsakega izmed nas«. Če se odločite za podpis, boste prodali tudi kos naše suverenosti tistemu, ki kaže apetite po Sloveniji.

Zdravko Počivalšek, gospodarski minister v sedanji in prejšnji vladi, je (berem tudi v Dnevniku, 8. januarja) proti prodaji lendavskih term. (On se na termalni turizem gotovo spozna.) »Problem je, ker prodaja ni bila v skladu s strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma, ker gre za vprašljivo kapitalsko naložbo in ker gre za prodajo na obmejnem območju.« Tudi v Termah Lendava je bilo v zadnjih letih rekordno število obiskov in nočitev, turistična sezona namreč traja vse leto. Sama imam izkušnje, kako je vedno teže dobiti kakšno prosto sobo.

Mediji so pisali, da je Sava Turizem terme za devet milijonov evrov prodala najboljšemu ponudniku, madžarskemu državnemu skladu Comitatus, ki v resnici ne obstaja, gospodarski minister pa ni imel vzvodov, da bi prodajo preprečil. No, zdaj jih ima glede koncesije. Kar nekaj vprašanj se poraja. Zakaj so se v Savi odločili prodati nekaj, kar nese zlata jajca? Zakaj so žrtvovali ravno Terme Lendava, ki ležijo na obmejnem območju in so zato najranljivejše? Zakaj so jih prodali temu čudnemu skladu, ki morda kupuje z opranim denarjem?

Velik del naše javnosti je kritičen do Orbanovega nacionalizma, sovraštva do tujcev in njegove tendence širiti madžarski vpliv pri nas in po Balkanu. Domačini govorijo tem, da v Lendavi odzvanja madžarščina vedno glasneje in pogosteje, da na različnih prireditvah in razstavah govorijo (in pojejo) samo po madžarsko (brez vsakega prevoda), da madžarščina izriva slovenščino »tudi po mestu, kjer so napisi najprej v madžarščini, spodaj pa v slovenščini«, da »Lendava počasi prehaja v roke ne slovenskih, temveč Madžarov z Madžarskega, ki so pokupili veliko objektov in nepremičnin«… Sprašujejo se, le kaj bodo z velikim številom nogometnih igrišč, ki jih financira madžarski kapital, s tako imenovano nogometno akademijo. Vedno več jih svari pred projektom velike Madžarske. (Mimogrede, 28. junija letos bo stoletnica podpisa versajske mirovne pogodbe.)

Naši »domoljubi« pa na veliko pomagajo širiti Orbanov vpliv v Sloveniji. (To me spominja na nekdanji odnos z Ivom Sanaderjem, da ne grem še dlje v našo zgodovino, v drugo svetovno vojno.) Saj vem, nekateri vidijo v takem »sodelovanju« vsestransko zaželene dobre sosedske odnose. Že, že, če bi šlo za narodov blagor, a gre samo za egoistične zasebne interese »domoljubov« in Orbana. Slovenci pa bomo za to plačevali davek.

Sprašujem se, ali smo res že tako revni (beri: so nas tako izropale naše in tuje »elite«), da razprodajamo tudi svoje naravno bogastvo, povrhu še tujcem? Voda bo vedno bolj dragocena. Kaj vse se lahko zgodi v 30 letih, v času trajanja koncesije? Za »borih« devet milijonov evrov smo (oziroma bomo) zamenjali Terme Lendava. Pa je to samo malo več denarja, kot smo ga brez vsakega sramu zapravili za dva referenduma o drugem tiru!

Še enkrat, predsednik vlade, pred vami je pomembno domoljubno vprašanje: podpisati ali ne podpisati. Boste ravnali državotvorno? Zaradi vseh naših državljanov pa tudi upam, da se vam ne bo treba odločati o solastništvu (ali koncesiji) Madžarske v Luki Koper.

Polona Jamnik, Bled

VIR: Dnevnik.si