Se bo ureditev kulturnega centra znašla na vročem stolu preverjanja starih projektov, kot napoveduje nova oblast?
Zapuščeno blagovnico v starem mestnem jedru Lendave bodo ogrnili v potiskano gradbiščno folijo. Ta bo v barvah upodobila novo zunanjost objekta, v katerem bo nastal mednarodni kulturni center. Tega naj bi občina vzpostavila v sklopu priprav na razpis za kandidaturo za evropsko prestolnico kulture 2025. Folija bo nameščena na gradbeni oder, oboje pa bo postavil ponudnik, ki je uspel s prijavo na javni razpis, objavljen in končan v novembru.

Gradbeni oder z upodobitvijo prenovljenega objekta na vseh treh vidnih pročeljih naj bi torej bil začetni korak načrtovane obnove, za katero pa še ni znano, kdaj se bo začela. Projekt namreč še nima gradbenega dovoljenja. Še več - zahteva za njegovo izdajo še ni niti vložena na upravno enoto.

Bo osem milijonov dovolj?
A četudi je mogoče razpis za postavitev odra skupaj z vizualizacijo nove podobe razumeti kot hitenje pri utiranju projekta, se bo načrtovana obnova najverjetneje znašla skupaj še s kakšnim projektom na vročem stolu nove lokalne oblasti. Pomeni namreč zajeten finančni zalogaj, kar že samo po sebi vodi do sklepa, da se bosta preverjala njegova izvedljivost v nekem časovnem obdobju in vpliv na prihodnje poslovanje občine ter načrtovanje razvojnih projektov. Ali bodo novi župan ali morda svetniki znova načeli tudi vprašanje pomena in smiselnosti takšne obnove, pa je še neznanka.

Če torej ostanemo samo pri financah, je neuradno znano, da naj bi po projektantskih ocenah obnova stala 4,8 milijona evrov brez davka in oprema dodatnih 1,5 milijona. Ob tem pa poznavalci opozarjajo, da se bo ta znesek zaradi ugodnih razmer na trgu za gradbince lahko povečal za petino. Ob tem je lendavska občina za nakup objekta decembra 2016 že plačala 795 tisoč evrov ter si za ta namen zagotovila 800 tisoč evrov posojila, v letošnjem proračunu pa ima za projekt rezerviran milijon evrov in še dodatnih 20 do 25 tisoč za pripravo projektne dokumentacije. Občina pa bo projekt prijavljala tudi na razpise in se potegovala za dodatna sredstva iz različnih virov.

Le nekaj "kozmetike"
Razpis za pripravo projektne dokumentacije je občina objavila zadnje dni marca letos, obnova pa se bo izvajala po zamisli ljubljanskega projektantskega podjetja profesorja Petra Gabrijelčiča, nekdanjega dekana Fakultete za arhitekturo. Kot je sam povedal avgusta, želi stari blagovnici, ki je bila včasih središče Lendave, povrniti nekdanjo slavo. Gabrijelčič je še poudaril, da blagovnica potrebuje samo malo "kozmetike" in lahko ponovno postane središče srečevanj, kulturni center pa bi bil mikaven tudi turistom. Gabrijelčičeva je tudi teza, da se razvijajo tista mesta, kjer se razvija kultura, tudi kultura prostora.

Stavba blagovnice obsega tri etaže, klet v velikosti 980 kvadratnih metrov, pritličje 1112 kvadratnih metrov in v enaki velikosti tudi nadstropje. Skupaj torej 3204 kvadratnih metrov. Tretjina prostora bo po obnovi namenjena potrebam sodobne knjižnice, tretjina multimedijskim vsebinam in tretjina za dopolnilne vsebine. V objektu naj bi bila tudi kongresna dvorana z okoli 200 sedeži. V sklopu blagovnice bi obnavljali tudi ploščad s stopniščem, ki povezuje Glavno ulico skozi staro mestno jedro s Trgom Györgya Zale pred kulturnim domom.

VIR:vecer.com : Majda H. / Foto: Nataša J.