Vinarja Kelenc in Smej z najvišjimi ocenami prvega ocenjevanja vin vinsko-turistične ceste Lendavskih goric.

V kupoli stolpa Vinarium je ocenjevalna komisija pod okriljem Evropskega reda vitezov vina - Legatura Pomurje, zaključila prvo ocenjevanje vin vinsko-turistične ceste. Pet članska komisija je izbirala med štiriindvajsetimi vzorci dvanajstih vinogradnikov, vsa ocenjevana vina pa so bila pridelana na vinorodnem okolišu Lendavskih goric. Osem vin, ki so dosegla najvišje ocene, bo odkupljenih s strani Občine Lendava, ki jih bo kot promocijska vina, priključila stalni ponudbi vinoteke stolpa Vinarium. Med normalnimi trgatvami je najvišjo oceno prejel renski rizling, letnika 2016 iz kleti Kelenc, med predikati pa jagodni izbor, laški rizling vinarja Franca Smeja.

Vinsko-turistična cesta Lendavske gorice
Na področju od Dolge vasi do Pinc se v dolžini 9 km raztezajo Lendavske gorice. V vinogradih nad najvzhodnejšim slovenskim mestom se družijo z laškim rizlingom, sauvignonom, chardonnayem in renskim rizlingom pa tudi z zelenim silvancem, kernerjem, rumenim muškatom in tramincem. Značilna so suha vina z izrazito sortno cvetico. Lendavska vinska turistična cesta je najvzhodnejša v državi, ob njej pa se lahko obiskovalci ustavijo v katerem izmed vinotočev, izletniških kmetijah in najvišjem razglednem stolpu Vinarium Lendava.

Spodbuda lokalnim vinarjem za večjo promocijo
Občina Lendava je v začetku meseca oktobra objavila razpis za sofinanciranje stroškov analize vina ter odkup lokalnega vina za namen promocije. Nanj so se lahko prijavili vsi vinogradniki, pridelovalci vina, ki imajo vinograde na vinorodnem podokolišu Lendavske gorice in, ki dajejo vino v promet ter morajo za ta namen pridobiti oceno vina na predpisan način ter so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina.

Najvišji oceni prejela vinska klet Kelenc in vinar Franc Smej
Na razpis se je prijavilo 12 vinarjev, ki so skupno predložili 24 vzorcev vina. Ocenjevanje je potekalo pod budnim očesom in izkušenimi brbončicami Evropskega reda vitezov vina - Legatura Pomurje. Komisija, ki so jo sestavljali predsednica Cvetka Sakelšek, Marika Feher, Barbika Žunič, Alen Felšö in Egon Krampač, je na sklepnem dogodku ob prvem ocenjevanju vin vinsko - turistične ceste, največ točk podelila renskemu rizlingu, normalne trgatve in laškemu rizlingu, jagodni izbor med predikati.

Med 24 vzorci izbrati enega zmagovalca, je gotova naloga, kjer je potrebno upoštevati večje število kriterijev. Končno oceno je podala predsednica strokovne komisije Cvetka Sakelšek: »Med normalnimi trgatvami je najvišjo oceno - 18,30, dobil renski rizling letnika 2016 iz vinske kleti Kelenc. Od predikatov je najvišjo oceno - 18,60 dobil laški rizling, jagodni izbor, letnik 2017 vinarja Franca Smeja.«

Promocija vina na stolpu Vinarium
Vinarji, ki so sodelovali v razpisu, so se poleg plaket in šampionskega naziva, potegovali še za odkup svojega vina za namen promocije lokalnega vina. Od tistih vzorcev, ki so po oceni komisije dosegli 8 najvišjih ocen, bo Občina Lendava odkupila 100 steklenic vsakega vzorca in ga vključila v promocijski program vinoteke stolpa Vinarium, kjer bodo na pokušino vsem obiskovalcem stolpa. Ker je stolp izjemna turistična točka, so na občini prepričani, da bo lokalno vino tako doseglo veliko število ljudi in pritegnilo pozornost, ki si jo zasluži.

Župan občine Lendava mag. Anton Balažek, o viziji, težavah, povezovanju in uspehih vinarjev Lendavskih goric: »Vinogradništvo je zelo pomembno v lendavski občini, hkrati pa je tudi velika skrbi, saj je treba najti prave poti, da bi to razdrobljeno vinogradništvo ostalo pri življenju. Uspelo nam je povezati društva in vinogradnike, da je kakovost dobra, da je znanja veliko. Težava je v ločevanju med profesionalnimi vinarji in ljubiteljskimi vinarji. Z odkupom promocijskih vin želimo vinarje, ki imajo resne prihodke iz pridelave vina, spodbuditi, da se povežejo, da začnejo oblikovati skupen, resen tržni nastop.«

Ocenjevanje se je zaključilo s prijetnim druženjem s pogostitvijo, kjer so vinarji lahko poklepetali s člani komisije in med sabo izmenjali kak nasvet ali dva.

VIR: prlekija-on.net