Gradnja dveh nogometnih igrišč z umetno travo za potrebe lendavske nogometne akademije še traja, čeprav bi morala biti končana najpozneje do septembra. Tako je bilo namreč rečeno ob položitvi temeljnega kamna maja letos.

Igor Magdič, ki je pri Nogometnem društvu Lendava 1903 odgovoren za stike z javnostjo, je dejal, da je do zamika prišlo zato, ker je bilo treba zaradi bližine transformatorja spreminjati projektno dokumentacijo, počakati pa so morali tudi na prostega gradbinca. Nogometna igrišča zdaj gradi lendavsko gradbeno podjetje Legartis, ki je tudi sponzor Nogometnega kluba Nafta 1903, dela pa naj bi bila končana, tako Magdič, konec oktobra. V ponudbi, ki jo je nogometno društvo poslalo na razpis občine za podelitev stavbne pravice za zemljišče ob šoli, kjer gradijo igrišči, je bilo navedeno, da bo gradnja stala milijon evrov bruto, Magdič pa je dejal, da jo bodo izvedli za manjši znesek.

Društvo ima na računu štiri milijone evrov
Informacija, ki se je razširila v nekaterih poznavalskih krogih, da naj bi za naložbo že zmanjkovalo denarja in da mora zato gradbinec optimizirati izvedbo, je bila za Magdiča presenečenje. Dejal je, da ima društvo na svojem računu nekaj več kot štiri milijone evrov, ki jih je madžarska država namenila za postavitev infrastrukture za delovanje nogometne akademije. Podrobnosti o toku denarja mu sicer niso znane, prav tako ne, ali bo društvo prejelo še dodatni denar Madžarske, glede na to, da je madžarska vlada konec lanskega leta za projekt nogometne akademije in postavitev dijaškega doma odobrila dodatnih nekaj več kot štiri milijone evrov. Že prej, leta 2016, pa je odobrila dva milijona evrov. Ta denar je bil prek transakcijskega računa Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) nogometnemu klubu nakazan septembra lani, in sicer 1,8 milijona evrov. Prenos sredstev so opravili na osnovi sklenjene tripartitne pogodbe med PMSNS, skladom za zamejske Madžare Bethlen Gabor Alap in Nogometnim društvom Lendava 1903, enaka pogodba pa naj bi bila sklenjena tudi za štiri milijone evrov. »Te pogodbe ni bilo,« je zdaj povedal Ferenc Horvath in še, da PMSNS ni več vpeta v projekt nogometne akademije. Horvath tudi ne ve, s kom je nogometno društvo, ki mu predseduje Madžar Gabor Vegh, podpisalo pogodbo o pridobitvi sredstev, niti, kdaj so dobili denar.

VIR: vesnik.si / Majda H.