Po mestnem jedru se je sprehodilo 58 društev oziroma skupin iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške, ki so pripravile predstavitev domačih običajev in vinogradniških opravil, ter s svojim nastopom privabile več tisoč obiskovalcev

39. Lendavska trgatev je po Bogračfestu postregla še z drugim vrhuncem letošnjega Festivala Vinarium. V tradicionalni povorki je sodelovalo več kot 800 nastopajočih, po mestnem jedru se je sprehodilo 58 društev oziroma skupin iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške, ki so pripravile predstavitev domačih običajev in vinogradniških opravil, ter s svojim nastopom privabile več tisoč obiskovalcev. Popoldan je bil rezerviran za druženje ob glasbi in kulinarični ponudbi, v starem mestnem jedru, za degustacijo lokalnih dobrot in prijeten klepet ter zabavo je bilo poskrbljeno tudi pri Ribiškem domu, kjer sta za koncertni zaključek poskrbeli skupini Skok in Kingston.

Vremenska napoved ni predstavljala ovire za organizatorje in obiskovalce 39. Lendavske trgatve. Čeprav je bilo sprva načrtovano, da se na povorki predstavijo samo vinogradniški običaji, pa se že nekaj let najde prostor za vse ostale običaje in kmečka opravila, ki so ravno tako pomembni za ohranjanje slovenske in tudi tuje kulturne dediščine. Vsekakor pa je namen prireditve ohraniti tradicijo in izročilo, ki je značilna tako za Lendavo kot tudi okolico.

Več kot 800 nastopajočih v povorki
V dopoldanskem delu je potekala tradicionalna povorka skozi staro mestno jedro Lendave, kjer se je predstavilo 58 skupin. Med okoli 800 udeleženci povorke so sodelovali vitezi vina iz Slovenije in Madžarske, množici obiskovalcev pa je pomahala tudi ptujska vinska kraljica, Eva Gašperšič. Povorka, ki je vključevala 16 vozov, je prikazovala domače običaje in vinogradniška opravila. Obiskovalci so si lahko ogledali, kako so se nekoč pripravljali na trgatev, kakšni so bili stari običaji na vasi, kako je potekalo prešanje in katere pesmi so se ob tem pele. Prikazano pa je bilo tudi mlinarstvo na Muri, luščenje fižola, košnja trave in spravilo sena ter mnogo drugih opravil.

Praznik vinogradnikov je popestrila tudi kulinarična ponudba, ki so jo spremljala odlična lendavska vina v Kulinarični ulici in pri Ribiškem domu. Manjkala ni niti pestra otroška animacija, saj so se najmlajši obiskovalci zabavali na Pravljičnem dvorišču pri lendavski knjižnici ter v parku Roža Lendave. Prav tako je v sklopu Lendavske trgatve že drugo leto zapored potekala mednarodna mini likovna kolonija.

Prireditev se je nadaljevala pri Ribiškem domu, kjer je goste najprej zabavala glasbena zasedba Romano Glauso. Nato so obiskovalci uživali ob zvokih skupine Skok, ki je z glasbo za vse priložnosti pričarala dobro vzdušje. Sledili so jim Kingstoni, ki so z znanimi uspešnicami ogreli ozračje in poskrbeli, da kljub slabemu vremenu nikogar ni zeblo.

Lendava v znamenju ljubiteljske kulture
Na dan prireditve, ki je posvečena ljubiteljski kulturi, etnologiji in lokalni kulinariki, je bil predstavljen tudi koncept projekta Lendava - Evropska prestolnica kulture 2025 v delu, ki je vezan na ljubiteljsko kulturo. Občina Lendava je namreč že na predvečer Bogračfesta podpisala sodelovanje s Svetom pomurske razvojne regije, Međimursko županijo (Hrvaška) in Zalsko županijo (Madžarska) ter regionalnimi središči Murske Sobote, Čakovca in Zalaegerszega. Občina verjame, da lahko mednarodno sodelovanje samo okrepi njihove odnose. Ljubiteljska kultura je v Lendavi izrednega pomena za ohranjanje kulturne dediščine, prenašanje izročila in nenazadnje tudi turistični utrip kraja.

Predsednica Zveze kulturnih društev Lendava Danijela Hozjan je poudarila, kako zelo pomembno je ohranjanje kulturne dediščine. Ljudje lahko z njo rastejo, se razvijajo in pišejo skupne, tudi mednarodne zgodbe. »Ljubiteljska kultura je vedno prisotna. Potrebno je vložiti ogromno truda in tudi vaj, da vse to ostane del nas in da vse stare običaje spoznajo tudi mlajše generacije,« je še dodala.

Župan Občine Lendava mag. Anton Balažek je po povorki čestital vsem organizatorjem za profesionalno izvedbo 39. Lendavske trgatve. Izrazil je veselje nad številom obiskovalcev, med katerimi je bilo tudi veliko turistov, zato je pomembno, »da bomo razvili res dobro ponudbo kulturnega turizma na tem koncu Slovenije«.

Na Festivalu Vinarium bo pestro vse do 9. septembra 2018. Do takrat se lahko udeležite koncerta na letnem odru in v Gledališki in koncertni dvorani ter pri Ribiškem domu.

VIR: Prlekija-on.net