V Mestni hiši v Lendavi potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili program in dogodke Festivala Vinarium, oceno festivalskega dogajanja Poleti v Lendavo ter rezultate in ambicije na področju turizma.

Prisotne je najprej nagovoril župan občine Lendava, mag. Anton Balažek Spregovoril je o ambiciji občine, da Lendava iz industrijskega mesta postane zanimiva turistična destinacija. V okviru tega načrtujejo več dogodkov. S prenovo sedanje blagovnice želijo zgraditi novi kulturni center, v katerem bosta sodobna knjižnica in sodobna ljudska univerza. Pri stolpu Vinarium načrtujejo širitev lokacije. Novo parkirišče, ki so ga zgradili, daje možnost, da se staro parkirišče ob stolpu preuredi v prireditveni prostor. Zraven želijo zgraditi tudi športno infrastrukturo, predvideno je, da bi v jeseni postavili infrastrukturo za odbojko na mivki in drsališče, ki bi delovalo v hladnem delu leta.

Govoril je tudi o kandidaturi Lendave za naziv Evropska prestolnica kulture, ob kateri zagovarjajo koncept čezmejnega prostora oziroma koncept povezovanja, s katerim bi obogatili vsakega od partnerskih mest. Pridobili so že podporo Sveta Pomurske razvojne regije, Međimurske županije (Hrvaška) in Zalske županije (Madžarska) ter regionalnih središč Murske Sobote, Čakovca in Zalaegerszega. Podpis dogovora o sodelovanju bo na predvečer Bogračfesta, 24. avgusta 2018.

Na koncu je še omenil Festival Vinarium, ki bo tudi letos vezan na lokalne produkte, na tradicijo s katero so začeli. Mestni del ostaja približno takšen, kot je bil, so pa v celoten projekt vključili še mlade, ki so pripravili koncertno dogajanje v Ribiškem domu. Za povezavo med mestnim delom in Ribiškim domom pa bo vmesni prostor pri hotelu Elizabeta, kjer bo vsa druga ponudba, ki popestri dogajanje ni pa lokalnega porekla.

Za tem sta prisotne nagovorila še članica organizacijskega odbora, Festival Viarium, Martina Bukovec in koordinator projekta EPK Lendava 2025, ki sta podrobneje spregovorila o dogodkih med Festivalom Vinarium.

Že 4. Festival Vinarium bo potekal med 17. avgustom in 9. septembrom 2018. Tudi letos obljubljajo širok spekter dogodkov za vse generacije, ki bodo začinjeni z bogato kulinarično ponudbo ter odličnimi lendavskimi vini. Zajemal bo etno-kulinarični Bogračfest, tradicionalno Lendavsko trgatev, koncertno dogajanje pri Ribiškem domu in posebej pripravljen program za otroke ter mladino. Potekal bo na štirih glavnih prizoriščih, pri stolpu Vinarium, v Starem mestnem jedru, pri Letnem odru gledališke in koncertne dvorane in na glasbenem prizorišču Ribiški dom.

Dnevi odprtih vinotočev in Dan laškega rizlinga
Med 17. avgustom in 9. septembrom bodo vsak petek in soboto med 11. in 20. uro v Lendavskih in Dolgovaških goricah potekali Dnevi odprtih vinotočev. Obiskovalcem bo na voljo bogata ponudba domačih vin in kulinarike. Lendavski vinorodni okoliš se lahko pohvali z velikim številom različnih sort vin, med katerimi prednjači laški rizling. Tej sorti v poklon, bo na predvečer Lendavske trgatve, 31. avgusta pred stolpom Vinarium potekal Dan laškega rizlinga.

Domače dobrote na Kulinarični ulici
Ob dobrem vzdušju, popestrenem z zabavnimi melodijami, ne bodo manjkale lokalne dobrote, kot so bograč, perec, langaš, dödöli, hotiške ribe in lendavsko vino, ki jih bo moč najti na Mlinski ulici, oz. kot je poimenovana v času festivala, Kulinarični ulici, ki bo potekala od četrtka do sobote med 23. avgustom in 1. septembrom.

Predvečer Bogračfesta za glasbene sladokusce – 24. avgusta
Na predvečer bogračfesta bo večerno dogajanje popestrila skupina petih mladih glasbenic Jazz Ladies, ki bodo ob 20. uri na Letnem odru gledališke in koncertne dvorane z repertoarjem jazz, swing in bepop standardov, pričarale čudovito nostalgično vzdušje ameriških jazzovskih klubov. Dan pa bodo zaključili skupina Zmelkoow, ki bodo on 22. uri nastopili na odru pri Ribiškem domu.

Bogračfest – 25. avgusta
Bogračfest je največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, od leta 2011 je Lendava tudi svetovna prestolnica bograča. Letos bo potekal v soboto, 25. avgusta 2018, v starem mestnem jedru. Pestro dogajanje se bo začelo že ob zjutraj z zbiranjem ekip in bo potekalo čez cel dan. Vrhunec dogajanja bo ob 20. uri zvečer, ko bodo razglasili rezultate tekmovanja v kuhanju bograča in podelili priznanja v dveh kategorijah, in sicer »Najlepše urejeno tekmovališče« in »Mojstri bograča«.

Potekal bo tudi bogat spremljevalni program, vse od animacije otrok v mestnem parku do igralnice v okviru jezikovne šole, do nastopa plesne skupine in gledališke igre Knedl z Danilom Ivanušo. Celoten dan se bo zaključil s koncertom na odru pri Ribiškem domu, kjer bodo nastopili Blue Planet, Crvena jabuka in Sax in the House.

39. Lendavska trgatev – 1. septembra

Praznik vinogradnikov, Lendavska trgatev, je tradicionalna etnološko-kulinarična prireditev s pestrim celodnevnim programom, bogato kulinarično ponudbo in odličnimi lendavskimi vini. Potekala bo 1. septembra 2018. Dan se bo začel ob 9. uri z jutranjo godbo v starem mestnem jedru, med 11. in 13. uro bo potekala tradicionalna povorka skozi staro mestno jedro, med 14. in 18. pa bo potekalo druženje ob glasbi in kulinarični ponudbi na Stolpu Vinarium, v Ribiškem domu ter na Kulinarični ulici. Na dvorišču lendavske knjižnice bo poskrbljeno tudi za zabavo najmlajših obiskovalcev, ki se med 11. in 15. uro lahko udeležijo najrazličnejših programov: pravljičnih ur, rokodelskih delavnic, predstav, tetoviranja z bleščicami. Zvečer ob 18. uri se bo na odru pri Ribiškem domu pričel koncert skupine Skok, po 20.30 uri pa bo za dobro vzdušje poskrbela skupina Kingston.

Koncertno dogajanje pri Ribiškem domu
Ribiški dom bo v okviru festivala postal predvsem prostor glasbe in je nastal v sodelovanju s Klubom študentov Lendava ter Pomursko madžarskim mladinskim društvom – Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet. Tam bo 17. avgusta Festival Vinarium otvorila skupina Leteči odred, različni koncerti pa se bodo odvijali vsak četrtek, petek in soboto. Tako bodo med drugim na tem odru nastopili tudi Soul NPepper, Zmelkoow, Blue Planet, Crvena jabuka, Sax in the house, Groovocado, glasbena skupina Fish, Funk fu, Hamo & Tribute 2 love ter Werefox.

Koncertni program na Letnem odru GKD – Urbani etno
Na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane bo v času festivala Vinarium zvenela glasba v novih harmonijah in sodobnih izvedbah vrhunskih glasbenikov. Od 20. pa do 23. avgusta bo tam potekal Festival romske kulture in kulinarike.

Dogajanje na Lendavskem gradu
Že od 18. maja letos je na lendavskem gradu odprta tudi razstava izbranih barvnih litografij in svetopisemskih ilustracij Marca Chagalla: Stvarjenje in Biblija. Razstava bo na ogled do 31. oktobra 2018. Med festivalom bodo na lendavskem gradu potekali tudi različni koncerti, kjer bodo nastopili: NITZ, Brodolomec, Urška Gajšt & Igor Bezget, JUNEsHELEN, Duo Ponte in Sara Renar.

Festival ljubiteljske kulture
V zadnjem tednu meseca avgusta bodo vsak dan ob 19. uri na ploščadi pred stolpom Vinarium potekali nastopi kulturnih društev s pevskim in folklornim programom v sklopu Festivala ljubiteljske kulture.

Aktivni na višini
V okviru Festivala Vinarium se bo našlo tudi nekaj aktivnosti za tiste, ki se radi ukvarjajo s športom. 24. avgusta bo organiziran Kolesarski vzpon na stolp, 26. avgusta bo potekal Tek Vinarium, Pohod z ravnice v gorice pa je načrtovan 7. septembra 2018.

Vir: pomurec.com / foto Jože Gabor