Rok za prijave potekel že aprila. Sedanja najemnica Magdalena Rudaš še brez obvestila, ali je njeno družinsko podjetje uspelo s ponudbo.

Turistična zveza Lendava vabi je marca objavila javni razpis za zbiranje ponudb za najem gostinskega lokala v notranjosti stolpa Vinarium v velikosti skoraj 200 kvadratnih metrov in zunanjih lesenih gostinskih objektov ob stolpu, in to samo za dobo enega leta.

Rok za prijave je potekel prve dni aprila, vendar dosedanja najemnica lokala Magdalena Rudaš iz Radmožancev sploh še ni prejela obvestila, ali je njihovo družinsko podjetje uspelo s ponudbo na tokratni razpis ali ne. Ne drži informacija, ki se je razširila v javnosti, da niso več zainteresirani za najem, pove Rudaševa. Res pa je, da bo zaradi njene skorajšnje upokojitve dejavnost nadaljevala hčerka.

Odločilni domači izdelki
Rudaševa je gostinsko ponudbo v razglednem stolpu Vinarium prevzela avgusta 2015, le nekaj dni pred uradnim odprtjem Vinariuma 2. septembra. Med štirimi ponudniki, ki so se prijavili na takratni razpis lendavske občine, je bila najbolj prepričljiva zaradi domačih pekovskih izdelkov in slaščic, po katerih družina slovi v domačem in širšem okolju.

Uradne poti so marsikdaj dolge in zapletene
Rudaševa se je na razpis prijavila kot nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji, s tem da je za izvajanje gostinske dejavnosti v stolpu ustanovila svoje podjetje. Takrat je upala, da bodo pridobili številne lokalne ponudnike vina, hrane in drugih pridelkov, s katerimi bi obogatili ponudbo v lokalu. "Zdaj lahko povem, da ni bilo vse tako, kot smo si želeli," je povedala Rudaševa.

Težave s ponudniki
Ugotavlja, da so uspeli pritegniti lokalne ponudnike vin tako iz Lendavskih goric kot tudi z Goričkega, veliko težje pa je bilo z drugimi. Ob lastnih pekovskih izdelkih imajo le še stalnega ponudnika suhomesnih izdelkov, česa drugega pa jim ni uspelo dobiti.

"Ljudje znajo marsikaj narediti, težava pa je, ker nimajo registrirane dopolnilne dejavnosti ali domače obrti, zato njihovih pridelkov ne moremo prodajati. Upoštevati je namreč treba uradne poti," pove.

Drugi problem pa je, da imajo nekateri ponudniki premajhne količine nekega izdelka, zato ne morejo zagotavljati celoletne ponudbe, občasna ponudba pa ni nikoli dobro sprejeta pri kupcih.

Kdaj bo znan nov najemnik gostinskega lokala v stolpu, smo vprašali tudi Turistično zvezo Lendava vabi, saj se Rudaševi najemna pogodba izteka septembra, vendar smo do priprave članka ostali brez odgovora.

VIR: Vecer.com / foto N. Juhunov