Po Nogometnem klubu Nafta Madžari tudi lastniki Term Lendava. Na prvem mestu madžarščina, šele potem slovenščina.
Osrednja tema pogovorov v Lendavi in okolici te dni je prodaja še ene nepremičnine, tokrat Term Lendava. Lastniki še ene pomembne družbe v Lendavi postajajo Madžari.

Da se v pomurskem delu Sava Turizma nekaj dogaja, je bilo jasno že letos zgodaj spomladi. Takrat so nas dobri poznavalci razmer znotraj pomurskih term opozorili na spremembo pri vpisu zastavnih pravic oziroma hipotek na premoženju posameznih term znotraj Sava Turizma. Že pred meseci smo iz zanesljivih virov izvedeli, da je sicer s hipotekami obremenjeno premoženje Term Lendava prosto vseh bremen in da so bile zastavne pravice iz Lendave prenesene na premoženje Term 3000 iz Moravskih Toplic. To je aprila letos med tukajšnjimi občani, zlasti med nekaterimi zaposlenimi, povzročilo pravo malo paniko, saj so se razširile govorice, da so Terme Lendava predmet prodaje, a lastnik Sava Turizem, d. d., takrat tega ni potrdil.

Ponudili 2 milijona evrov več
Izkazalo se je, da so Terme Lendava prodane madžarskemu interesentu, ki naj bi ponudil za dva milijona evrov več od slovenskega. Neuradno naj bi Terme Lendava šle v madžarske roke za osem milijonov evrov.
Zgodba z lendavskimi termami je nekoliko nenavadna in v nasprotju z napovedmi vlade pred nekaj leti. Takrat je DUTB, na katero je bilo preneseno premoženje prezadolžene Save, začela iskati ustreznega in kompetentnega kupca. Vlada je takrat z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu uvrstila Savo Turizem med strateške državne naložbe, ki niso na prodaj. Očitno SDH kot upravljavec državnih naložb nima kapitala za dokapitalizacijo Save Turizma, zato ta rešuje svojo zadolženost z odprodajo premoženja. »Za Terme Lendava je bilo več povpraševanj. Na koncu smo začeli pogovore z najugodnejšim ponudnikom. Sklenili smo dogovor, kako realizirati potencialno prodajo. Poslov do realizacije ne komentiramo,« so kratko sporočili iz Save Turizem.

Tudi NK Nafta
Ob najnovejšem nakupu Madžarov na lendavskem območju pa so dodatno razočarani tamkajšnji večinski prebivalci – Slovenci. »Zdi se mi, da naša Lendava počasi prehaja v roke ne slovenskih, temveč Madžarov iz Madžarske, ki so pokupili veliko objektov in nepremičnin, tudi nogometni klub,« pravi znani Lendavčan Bojan Babič. »Tukaj se res ne more veliko narediti, če nekdo drug vlaga oziroma investira in kupuje. Lahko bi se več naredilo pri upoštevanju zakonov glede rabe slovenskega jezika, slovenske zastave, različnih napisov ipd. Različne razstave potekajo v madžarščini, med drugim Pomurski galop postaja madžarski, ker je vse v madžarščini in se domači turisti iz term raje obračajo in zapuščajo prireditev, saj ničesar ne razumejo. Nimam nič proti madžarščini, a me moti, da se izriva slovenščina, ne le na prireditvah in dogodkih, temveč tudi po mestu, kjer so napisi najprej v madžarščini, spodaj pa v slovenščini,« pravi Babič.

Ni pa Babič edini, ki ga motijo nekatera zadnja dogajanja na lendavskem območju, zlasti ob prodaji in prevzemu številnih lendavskih nepremičnin in podjetij, tudi NK Nafta. Enako misli več drugih, ki pa se ne upajo izpostaviti. Tako smo slišali, da se »okupacija v civiliziranih državah danes izvaja z denarjem, ne vojno in nasiljem«, Lendavčanka se je spraševala, »od kod Madžaru, ki kupuje terme, toliko denarja« ter ali bo poslej za zaposlitev v Termah Lendava obvezno znanje madžarskega jezika, ker ga Slovenci z lendavskega območja ne znajo. »Tukaj gre za najmanj upravičen dvom zlorabe denarja za neresnično avtohtonost,« dodaja eden izmed sogovornikov, ki se sprašuje, ali so se Terme Lendava kupile z nepovratnimi sredstvi madžarske države, kot je to bilo s prostori trgovine Mercator v Tomšičevi ulici v Lendavi.

VIR: slovenskenovice.si