Sklop kulturno-zabavnih prireditev, s katerimi želi občina Lendava kot kandidatka za EPK 2025 čez poletje razgibati dogajanje ter privabiti še več obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

S poletno kulturno ponudbo bodo v Lendavi prešli od besed k dejanjem in naredili več tudi na področju kulturnega turizma, ki bo dopolnitev že uveljavljenemu turizmu - termalnemu, kulinaričnemu in drugim klasičnih oblikam turizma.

"Turizem gradimo na treh stebrih, prvi je aktivni, kamor vključujemo terme, pohodništvo in kolesarstvo, drugi je kulinarični, v okviru katerega deluje kulinarično-vinsko-turistična cesta, in tretji je kulturni turizem, za razvoj katerega je v tako majhnem mestu, kot je naše, potrebnega precej poguma in potrpljenja. S Poleti v Lendavo nagovarjamo zlasti dve ciljni skupini obiskovalcev, prvi so lokalni prebivalci, drugi pa turisti, ki že sicer prihajajo k nam. Verjamemo pa, da jih bomo pritegnili tudi s kulturnim dogajanjem," je povedal župan lendavske občine Anton Balažek.

V prid razvoju kulturnega turizma izpostavlja zlasti dejstvo, da Lendava kot turistična destinacija ni anonimna. Samo stolp Vinarium letno obišče 100.000 obiskovalcev, Lendavski grad s ciklom razstav Velikani likovne umetnosti pa bo po ocenah tudi letos privabil vsaj 30.000 obiskovalcev. V širšem smislu je to koncept, ki ga bodo, kot poudarjajo, potrpežljivo gradili vse do leta 2025 v povezavi z evropsko prestolnico kulture (EPK). Ob Lendavi naj bi sicer bili še štirje vodilni nosilci projekta EPK 2025, ki jih bodo povabili k sodelovanju. To so Murska Sobota, Čakovec, Zalaegerszeg in Bad Radkersburg. Povabili pa bodo še 20 mest, da kot pridruženi člani sodelujejo pri projektu. Predstavili so tudi simbol kandidature Lendave za EPK, ki ga bodo uporabljali kot logotip. To je metulj, ki je bil eden najbolj priljubljenih likovnih motivov lendavskega grafika in slikarja Štefana Galiča.

Urbani travnik z dežniki
Od 22. junija, ko bo bogat otvoritveni konec tedna, pa do sredine septembra bo več kot 170 prireditev in drugih dogodkov, ob glasbenih še filmske in gledališke predstave, folklora, literarne prireditve, prireditve s področja likovne umetnosti in druge, je povedala koordinatorka izvajanja poletnega programa Martina Magdič. Posebno pozornost bodo namenili ljubiteljski kulturi in družinam. Za najmlajše obiskovalce pripravljajo veliko zabavnih in ustvarjalnih delavnic ter drugih dogodkov.

Posebno pozornost bodo namenili ljubiteljski kulturi in družinam
Na enajstih prizoriščih bo okrog 1300 nastopajočih iz enajstih držav. Programska sodelavka Mojca Redjko je dodala, da bodo začeli 22. junija s prostorsko postavitvijo z naslovom Urbani travnik, v kateri bodo z umetniško skupino sodelovale osnovne šole. Postavitev bo čez poletje, na urbanem travniku pa bo 200 dežnikov, simbol dežnikarske industrije v Lendavi v prejšnjem stoletju.

​Od glasbenega do likovnega ustvarjanja
​Na Festivalu Vinarium bo letos med 18. avgustom in 9. septembrom na štirih prizoriščih več kot 70 prireditev, je povedal koordinator projekta EPK Lendava Dejan Süč. Te bodo na letnem odru gledališke in koncertne dvorane, pri stolpu Vinarium Lendava, na grajskem dvorišču in pri Ribiškem domu. Program bo vključeval različne zvrsti glasbe, od narodno-zabavne do rocka. Likovno ustvarjanje se bo začelo 26. junija z Lind-artom junior za šolarje in dijake, je povedal direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner. Sledil bo 23. Lind-art, na katerem bodo sodelovali mladi študentje likovne umetnosti in akademsko izobraženi likovniki iz različnih držav, konec poletja pa bo sledila še 46. Mednarodna likovna kolonija odlivanja v bron. Na gradu bodo v sredini julija odprli kavarno. Natančen razpored in podrobnosti o dogajanju so opisane tudi v katalogu v slovenskem in madžarskem jeziku, ki ga bodo vsa gospodinjstva v Lendavi prejela v začetku prihodnjega tedna. Prejele ga bodo tudi informacijske točke in turistične agencije v širši regiji.

VIR: Vesnik.si / Foto : Joze Gabor